<

Борис Бабійчук: «Нововолинську потрібні автоматизовані пункти моніторингу довкілля та публічність інформації про екологію»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:49 | 13.09.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
6
/ коментарі 4

Близько трьох місяців тому, на початку літа в області була створена тимчасова робоча група по перевірці підприємств Волині на предмет дотримання екологічного законодавства України. Невдовзі мають підготувати список підприємств, які отримали спеціальні дозволи і здійснюють шкідливі викиди, для «перевірки» депутатами.

Обласна комісія немає повноважень «перевіряти», але може сформувати загальне бачення і дізнатися від місцевих мешканців про екологічні проблеми.

Про це БУГу розповів Борис Бабійчук, депутат Волинської обласної ради, член постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

Хто має повноваження робити перевірку та як її викликати?

На сьогоднійшній день повноваження перевіряти підприємства має тільки Держекоінспекція або Держпродспоживслужба. Робити це можуть за скаргами звичайних мешканців. Для того, щоб викликати перевірку міста, регіону, потрібна пряма скарга громадянина України, яка може підкріплюватися доказами. Ще краще – колективні скарги або поодиночні масові скарги.

“Якщо ідуть заяви, то йде реакція. Якщо іде скарга одна, то такої реакції не буде. Буде банальна відписка. Щоквартала роблять планову перевірку на межі санітарно-захисної зони, тобто їздить пост. Є відділення, міжрайонні лабораторні центри, які згідно умов ліцензій, виїжджають і перевіряють”, – розповідає Борис Бабійчук.

Але поки це робиться планово і вручну, то ця перевірка умовна, вневнений він. Адже, коли іде перевірка, то будь-яке підприємство може зменшити потужність, а потім відновити.

“Коли ваші скарги пішли в Держекоінспекцію і від них немає ніяких відповідей, то ви можете звертатися до депутата. Неважливо до якого: міського чи обласного. Ми, як депутати, маємо повноваження звернутися в ці органи за роз’ясненням: чому немає реакції. У минулі роки була реакція миттєва, коли поскаржилися мені, а я звернувся зі скаргою в екоінспекцію”.

Чи результативні збори «Хочу дихати» і як правильно діяти громадськості?

“Я не був організатором, прийшов на збори як представник обласної комісії і депутат, як людина, яка в темі розбираєтсья. Збори відбулися і все. Що таке збори? В першу чергу, має бути секретар зборів, який вестиме прокол, щоб були запротокольовані підписані і направлені звернення, які можна оскаржити вплоть до суду. Я включив диктофон і почав вести протокол зборів. На жаль, те, що я казав, не було почуто. Звернення, які були підготовані, несли чисто декларативний харакатер”, – розповів Бабійчук.

За словами депутата, всі підприємства, які здійснюють шкідливі викиди, до 2030-го року повинні поступово перейти, згідно законодавства, на нові екологічні норми і встановити постійні пости спостереження за своїми викидами.

На звернення подібних зборів президент може «максимум дати відповідь, що до 30-го року підприємства перейдуть, але вони мають спецдозволи і їх це не зобов’язує зараз щось робити. Відповідно, закон зворотньої дії не має, і згодом будуть отримувати новий дозвіл. Відповідно до нього ці нові норми будуть впроваджувати».

Громадськість має бути в курсі, чим вона дихає. Нововолинську треба автоматизовані перевірочні пости

Найбільший мінус у тому, що до показів не має доступу громадськість. Виміри і показники є тільки у підприємства. До тих показів нікого не допускають, розповідає Бабійчук.

“Громадськість має бути в курсі, чим вона дихає. Як цього досягнути? Це автоматизовані пости, які працюють без втручання людини. У Київі це вже впроваджують. Йдуть державні гроші, виділються і фінансуються”.

Де взяти гроші на екологію?

“Проблема екології – це проблема місцевого самоврядування. Можна і грантові програми вигравати, якщо є бажання знизу. Можна виготовити проєкт, подати на співфінасування на обласну раду. Якщо є такий проєкт, то депутати можуть його підтримати і співфінансувати. Якщо міська рада не дає проєкт, то й не отримає і грошей. Можна отримати і співфінансування на проектно-кошторисну документацію”.

За словами Бабійчука, на сьогоднішній день офіційної відповіді по зборам «Хочу дихати», яка відповідає чинному законодавству, немає.

Якщо люди будуть стукати…

“Нащо чекати. За ці 10 років до 2030-го року хтось понабиває кармани, а в громадянам проблеми. Ливарний завод коптить, відчуваєш смак металу. Викиди важких металів ніхто не обліковує”.

А що з рибою в озері?

“Риба у місцевому озері просто задихається. Недостатньо кисню у воді через забруднення органікою”.

Або в водоймі спостерігається перенаселення, а риби там дійсно багато, зазначає Борис Бабійчук, або просто-напросто в озеро скидають багато нечистот. Вихід із ситуації – робити систему аерації.




коментарів: 4
  1. Вода іржава та брудна чого з кранів у Нововолинську тече , пане депутат? Чи то вам не екологія?

    • А до чого тут депутат Б. Бабійчук? Є НВ “Водоканал”, який надає послуги. Є міський, всенародно обраний голова В.Сапожніков, він же і керівник міськвиконкому, він же і голова міськради та призначені із його подачі заступники. Купа служб і відділів. У тім числі й контролюючих.
      То й напишіть заяву Б.Бабійчуку про брудну воду, якщо самі боїтесь. А він зробить депутатський запит у комунальні служби та у міськраду. Але, у тій заяві потрібно вказувати свої ПІБ та поштову адресу, інакше це буде анонімка, а таке не приймається. :)))

      • Сапожніков вже не хоче йти в мери, бо вартість на комуналку в Новіку найвища в державі.Та навіть , якщо б і хотів, то з такими цінами за нього ніхто не буде голосувати. Директори Водоканалу та Тепла також готуються на вихід.

  2. Як задовбала ця тема ,реально.ви спочатку дайте людям альтернативу де працювати а тоді вже закривайте брудні підприємства.чим ви займаєтесь.тільки пишете і жалієтесь.АЛЬТЕРНАТИВА ДЕ ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер