<

«Борги, відсутність фінансування, приватизація та протестні акції», – реалії шахти №10 «Нововолинська»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:21 | 11.05.2018 / Нововолинськ / /
Перегляди
4
/ коментарі 3

Шахта №10 «Нововолинська» на 2018 рік отримала лише 10 мільйонів. Гроші закінчилися, на копальні зараз припинені гірничопрохідницькі роботи, виникла заборгованість по заробітній платі. Разом із тим, у ЗМІ з’явилася інформація про приватизацію підприємства. Така ситуація обурює колектив і якщо не буде ніяких змін – вони готові до акцій протесту.

11-го травня з працівниками зустрілися директор ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Григорій Бар, керівники шахтарських профспілок, помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч та Валерій Мних, він же депутат міськради, а також голова Поромівської ОТГ, де розташована копальня,  Євгеній Недищук.

Генеральним підрядником  будівництва виступає ПАТ “Укрзахідвуглебуд”, а замовником, який і є розпорядником коштів – ДП «Дирекція по будівництву об’єктів». Однак представників від них не було.

З року в рік шахта, яка будується вже 29 років, проживає один і той самий сценарій – недостатнє фінансування. Для обслуговування копальні потрібно близько 50-ти мільйона на рік, а виділено лише десять. Цієї суми вистачає на покриття місячних експлуатаційних витрат протягом трьох місяців

На 10-ій зараз припинена прохідницька робота для добудови лави, так як закінчилося обладнання. Окрім того, кредиторська заборгованість складає 84 мільйона гривень та разом з тим, почала з’являтися заборгованість по заробітній платі.

Незважаючи на недостатнє фінансування, за рахунок власних коштів копальня продовжувала роботу з проведення будівельних гірничопрохідницьких робіт, здійснює постійно заходи по безпечній експлуатації та утриманню загально шахтних комплексів у робочому стані. Та за проведену роботу підприємство не отримує вчасно кошти.

Бар на зустрічі зазначив, що шахта заробила 21 мільйон, та цю суму їм не виплачують. Розпорядник коштів – ДП «ДБО», яке знаходиться в Червонограді. Директор підприємства Роман Надолинний на збори не прибув. Як відзначають керівники профспілок, він не йде на контакт та рідко з’являється на 10-ій.

Для завершення першої черги будівництва шахти №10 потрібно близько 370-ти мільйонів. Тоді можна буде запустити першу лаву та вивести підприємство на беззбитковість.

Та зневірившись в інтересі держави та її представницьких органах до добудови копальні, сподіваються принаймі на мінімальну суму в 50 мільйонів.

Працівникам повідомили, що поінформували про ситуацію нового губернатора області Олександра Савченка і очікують на його візит наступного тижня. Сподіваються, що він зацікавиться проблемою та допоможе в її вирішенні.

Як і кілька років поспіль, у колективу 10-ї є надія, що втрутиться нардеп Ігор Гузь та вплине на виділення із держбюджету додаткової суми. Присутній на зборах його помічник Бокоч зазначив, що команда обранця готова допомагати шахті, навіть якщо будуть потрібні радикальні дії.

Говорили також за приватизацію копальні. Мних зазначив, що в ЗМІ повідомили про наявність шахти №10 у списках на приватизацію, які затверджені фондом Держмайна. Однак їх ще має затверджувати Кабінет Міністрів і щодо 10-ї поки рішення не приймалося. Бар також зауважив, що ніякої документації не готують, тому про приватизацію говорити рано.

Детальніше про зустріч на шахті №10 «Нововолинська» дивіться  у відео.

https://www.facebook.com/bugorgua/videos/1723952674350494/




коментарів: 3
  1. А як ми ці кошти заробили, моя колишня шахта хоч вугілля дає, але грошей не має … а тут як ? Ось звідки зароблені 21 млн. поясніть людям

  2. Штреки що самі собою проходяться? А утримувати обладнання треба навіть як нічого не добувається. Лікарня що дає? а школа що дала?

  3. Чувак.А віте видно ніколи непрацювали на будівництві?А 10шахта,якраз і є справжнім будівництвом.Правда з найбільшими вимогами по безпеці,та еколгії.І як на всякій будові,є тарифна сітка для оплати праці.Даже на звичайній”шабашці”,доречі теж є так званий”прайс лист”.Так вот судячи з матеріалу був виконаний певний об’єм робіт:”…продовжувала роботу з проведення будівельних гірничопрохідницьких робіт, здійснює постійно заходи по безпечній експлуатації та утриманню загально шахтних комплексів у робочому стані…”А це означає:проходка,вентиляція,відкачка води,обслуговування і т.д.Тобто віте повинні це розуміти(“…моя колишня шахта хоч вугілля дає…”)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер