<

Без зарплати, стипендії, харчування і опалення: як далі працювати професійним училищам в Нововолинську?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:40 | 26.01.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
7
/ коментарі 4

У міській раді кажуть, що Нововолинське вище професійне училище та професійно-технічне училище №11 повинна фінансувати область, в області – що міська рада. Через відсутність розпорядника коштів у двох навчальних закладах міста миряться з незручностями понад 1000 учнів та близько 200 працівників.

Відповідно до Закону України “Про державний бюджет на 2016 рік” фінансове забезпечення училищ має здійснювати міськрада. Однак через те, що обидва навчальні заклади – і вище професійне, і професійно-технічне училища – перебувають у власності Міністерства освіти і науки України, фінансування з міського бюджету є порушенням Бюджетного кодексу. Поки тривають дискусії, хто ж все-таки повинен давати гроші, проблем у закладах накопичилось немало. Порушуються терміни виплати стипендії учням та зарплати працівникам, досі не розпочато процедуру закупівлі енергоносіїв тощо. Залишається відкритим харчування дітей-сиріт, малозабезпечених та дітей-інвалідів. У ПТУ №11 є більше 30-ти учнів пільгових категорій, і доводиться харчувати їх продуктами,  на яких “заощадили” минулого року.

“Цьогоріч у нас закупівель не було ніяких, бо немає кошторису – ні постійного, ні тимчасового. Проплата комунальних послуг стоїть на місці – нема коштів. В кінці місяця треба платити за тепло, електроенергію і воду. З 25-го січня учні мають отримати стипендію, відповідно, грошей нема. На зарплату працівникам, ми про аванс мову не ведемо, також потрібні кошти”, – каже директор ПТУ №11 Юрій Стецюк.

Відповідно до статті 27 ЗУ “Про державний бюджет на 2016 рік” передбачено передачу видатків на підготовку робітничих кадрів на фінансування місцевих бюджетів. Однак, так як цього не було зроблено до першого січня, то і міська влада відмовляється фінансувати навчальні заклади.

Більшість училищ області залишилися на обласному бюджеті і ведуть свою фінансову діяльність так як і щороку. А в Нововолинську чекають, що скажуть “зверху”. Керівники закладів зверталися до голови Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Лілії Гриневич, яка дала відповідь, що 27-го січня має відбутися засідання і вже вдруге будуть звертатися до Кабміну на перегляд закону про передачу.

Працівникам і учням нема різниці, звідки отримувати гроші. В училищах навчаються в основному діти, які потребують соціального захисту, і потрібно їх забезпечити необхідними умовами. Тим часом в навчальних закладах вже почали готуватися до перекриття доріг, щоб привернути увагу до проблеми, але чи це найкращий вихід з положення? Освітяни все ж сподіваються вирішити питання в рамках закону.




коментарів: 4
  1. что учителя голосовали за сапожникова?вот теперь и имеете покращення,нельзя свой голос продавать

    • Прошу учителів міста і викладачів училища не путати. Це по-перше. А по-друге – працівники нашого закладу голос не продають.

  2. Володимирське профтехучилище теж зависло,так що проблеми Нововолинського непоодинокі…. тут тоже маяться,як прожити без зарплати і стипендії….нікому вони не потрібні,бо ні в обл., ні в міському бюджетах кошти не передбачили….

  3. Наші дУпотати, як міські так і обласні на чолі з мером лише перед виборами себе б’ють в груди і розповідають, як вони переживають за народ. А якщо 1200 людей лишились без засобів до існування то кого то обходить. Якби треба було б роздерибанити черговий шмат землі то Сапожніков зібрав би сесію за один день.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер