<

Автономне опалення, цифровізація, підтримка ОСББ: управлінський досвід Мукачево переймала команда Гузя

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:50 | 10.07.2020 / Іваничі, Володимир, Нововолинськ / /
Перегляди
23
/ коментарів 5

8-го липня команда Ігоря Гузя переймала управлінський досвід у Мукачеві.

Як і обіцяв народний депутат Ігор Гузь, команда із Нововолинська, Володимира-Волинського, Зарічанської, Іваничівської та Смідинської ОТГ відвідала місто з ціллю перейняти управлінський досвід міського голови Андрія Балоги та його колективу, повідомляють на офіційній сторінці нардепа у фейсбуці.

Місто для відвідин обрали не випадково. Андрій Балога став міським головою у 27 років, зараз його рейтинг понад 50 % підтримки місцевим населенням і він балотуватиметься вдруге. За час його каденції прийняли багато кардинальних і навіть непопулярних рішень. Але вже сьогодні мукачівці відчувають у таких кроках суттєві переваги. Тому, як зазначив парламентар, “аргумент, що молода людина не може успішно управляти містом — це не про Андрія Балогу!”

Насамперед, метою поїздки було ознайомитися із досвідом охоплення міста автономним опаленням. Цей процес, як розповів пан Балога, тривав понад 10 років і закінчився в 2011-му. З його слів, якби з такими потужностями і вже без бюрократичних перепон довелося б повторити весь цей процес, він тривав би не більше 1-2 років.

“Міська рада прийняла таку програму, що всі, хто потребували, отримали матеріальну допомогу з міського бюджету на придбання і встановлення газового, або електричного котла. Ті, хто не отримав цієї допомоги, зробили все за власний рахунок.

Тобто, перевага для людей у тому, що вони самостійно розпочали контролювати свої витрати на опалення. А місто зменшило дотації на комунальні підприємства щодо отримання мережі. Фактично, автономне опалення економить кошти місцевого бюджету”, – розповів міський голова.

Сьогодні систему автономного опалення у місті обслуговує приватна структура. Приватні компанії також займаються вивезенням сміття і прибиранням в місті.

Менше працює техніка на вулицях, а більше двірники. Так через те, що є двори, куди складно зайти техніці. Прибирання, що здійснює приватна компанія, створює конкуренцію, гарантує якість робіт і послуг, оскільки постійно тривають тендери з вибору підприємця.

На 50 % місто охоплене відеоспостереження. Зараз місто бере участь в реалізації програми, що суміжна з обласною поліцією. Ставляться по всій Закарпатській області додаткові камери. Домовилися, щоб за кошти міського бюджету довстановили їх з урахуванням потреб ОТГ і сіл, які приєдналися до Мукачева.

У міському транспорті введено систему електронного квитка.

Вся статистична інформація, яка є в місті, вона заливається зараз на єдиний електронний ресурс, який через кілька місяців буде доступний усім. Навіть щомісячні зарплати, премії міського голови і всіх чиновників — усе це зараз є у відкритому доступі для охочих.

“У перший рік своєї каденції я зробив непопулярну річ: скоротив штат медичних працівників. Від того якість послуг не зменшилася, а навіть збільшилася кількість і якість послуг. За рахунок оптимізації штату вивільнилися кошти, за які забезпечили лікарні всім необхідним обладнанням. Був соціальний вибух. Але ми ці кошти не забрали, а переклали на допомогу людям, на операції, і тоді вони зрозуміли переваги таких рішучих дій. І це сподобалося мешканцям навколишніх сіл, бо і на них ця допомога поширювалася. Тому вони не були проти приєднання до Мукачева в єдину громаду”, – розповів Балога.

Для учнів ввели електронний журнал у школі. У ньому є і медичні довідки від педіатра, тому непотрібно їх носити з поліклініки в школу. Все відбувається автоматично.

Ще один прорив у системі освіти планують запровадити найближчим часом — це зібрати старшокласників з понад 20 шкіл в одному навчальному закладі поруч з ДЮСШ. Таким чином, упевнений Андрій Балога, створиться конкурентне середовище для учнів і мотивація до кращого навчання.

Підтримка ОСББ відбувається у двох напрямках. Перший, це безпосередньо для створення ОСББ. Підтримка відбувається за трьома напрямками: ремонт ліфтів, електромереж і самого будинку. По кожному з цих пунктів люди мають право на безповоротну допомогу міськради.

Друга програма підтримки: компенсація 40 % від вартості кредиту, який бере ОСББ в державному банк на виконання певних робіт. З міського бюджету ще й дофінансовується інша частина цих робіт.

Електронна система урядування, яка вже працює кілька років, суттєво підвищила ефективність виконання багатьох управлінських рішень. Як пояснили у команді мера, раніше папірці блукали кілька днів кабінетами, доки доходили до виконавця. Тепер виконавець отримує відповідну заяву, звернення чи розписаний документ за 1-2 хвилини. Розповіли, що було складно перевчити людей. А тепер це зручно навіть тим, хто був проти такого новаторства.

Насамкінець, Андрій Балога розповів, що постійно працюють над туристичною привабливістю міста. Зокрема, їхня фішка — сакури. На різних вулицях і локаціях у місті їх висаджено вісім тисяч саджанців. Цвіт цих дерев, що триває майже місяць, привертає увагу десятків тисяч внутрішніх та іноземних туристів.

Після офіційної частини, волинська делегація відвідала Мукачівський замок Паланок і міський палац культури і мистецтв.




коментарів: 5
  1. От дозвіл людям на автономку і звільнення нововолинців від комунального здирництва НТКЕ – то вже реальна підстава для перемоги. Кароч, 100%- той хто дозволить автономку та прожене Гаврилюка-той і стане мером. Бо з комуналкою, особливо з опаленням, то вже повний апокаліпсіс. Дорожче в маленькому містечку ніж чим у Київі, Одесі чи Харкові, але і у Європі

    • Може практичніше взяти і в Мукачево перебратись? Там і повітря краще і краєвиди (як на мене) привабливіші.

      • Що як на тебе? В Мукачеве ти переберешся.Кому ти там потрібне? Краєвиди привабливіші? Думкою багатіти де навчився?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця