<

Апартаменти по-нововолинськи. Таємниці страхітливого бараку на Сонячній, 13

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:01 | 2.03.2016 / Нововолинськ / , /
Перегляди
31
/ коментарів 5

У приміщенні на вулиці Сонячній, 13, де можна було б знімати фільми жахів, є свої секрети. Це не тільки хроніки переписки його жителів і ЖЕКу. Це і “кришовані” наркомани, що не дають спокою мешканцям, і кімнати, якимось чином приватизовані ще перед тим, як барак набув статусу житлового.

Про життя у бараці можна писати солідну книгу у жанрі детективу. Тут проживають в основному соціально незахищені сім’ї, багатодітні мами з дітьми. Хто хоч раз побував у цьому будинку, може зрозуміти їхній стан і бажання воювати за покращення умов, якщо не для себе, то хоча б для своїх рідних.

DSC0040_tn
DSC0047_tn
_DSC0082_tn

Інтернет-видання «БУГ» раніше повідомляло про реалії нововолинських сімей у публікації “Фільм жахів без декорацій” – говорять про барак на вулиці Сонячній у Нововолинську”.

За час переписки з ЖКП №1, який є балансоутримувачем, жителі зібрали цілий архів важливих і не дуже документів, відписок і листів з поясненнями. У договорах вказано, що поточні роботи ЖКП мають виконуватися кожен рік. Люди скаржаться: ні разу від заселення повноцінно ЖЕК своїх послуг не надавав. І далі продовжують писати звернення. Заяв від впертих жіночок з Сонячної тепер без адвоката не приймають, тому вони надсилають їх поштою.

Галина Юркова не може оформити субсидію, бо опалювальна площа по документах більша за її житло. Прийшла платіжка на 74,1 квадратних метри, хоч проживає на 44, 2-х.

DSC0018_tn

_DSC0104_tnБудинок, зазначає ЖКП в Акті, дерев’яний і обкладений цеглою.

_DSC0098_tnА сходи бетонні…

_DSC0027_tn

Площа кардинально розширилась до 74,1 квадратних метрів.

Жінка давно боргує за комунальні, але чи правильними є розрахунки ЖЕКу? Втім, за заборгованість її подали в суд і про це пані Галина дізналась постфактум. Працівники виконавчої служби відксерили їй рішення суду. Як то кажуть, для інформації… На підставі однобічних доказів ЖЕКу вона була визнана боржником.

Суть наказного провадження полягає в тому, що ЖЕК може стягнути безспірний борг, тобто ту суму, яка підтверджується розрахунками  ЖЕКу і не оспорюється другою стороною. Якщо існує спір хоча б щодо 1 гривні боргу, ЖЕК зобов’язаний подавати позов за правилами позовного провадження, що набагато складніше та об’ємніше по часу.

І навіть якщо суд видав ЖЕКу наказ про стягнення  боргу, можна скористатися правом оскаржити наказ до суду впродовж 10 днів. Адвокат Володимир-Волинського центру з надання правової допомоги, до якої жителі Сонячної звернулися з цим питанням, могла надати свої обґрунтування та докази, але чомусь не порахувала цеза потрібне. Борги тепер визнані судом, тому боротися буде важче.

У ЖКП №1 погодилися, що барак стоїть на їхньому балансі і повідомили, що заміри робить БТІ. А кімната жителькою зайнята самовільно, тому їй нарахували більшу оплату на житло.

“Не ми поставили більшу квадратуру. За будинком були кімнати плюс дві загальні кухні. Коли незайнята була третя кімната Юркової, місця загального користування ділились прямопропорційно, тобто дві загальні кухні ділились на квадратні метри, ті, що вони займають. Але коли вона закрила третю кімнату, постало питання: по кімнатам треба зняти це нарахування. Але пані Юркова сюди не приходила, ій простіше написати кляузу. В нас від неї письмове звернення, тобто найближчим часом це буде перераховуватися. з-го березня відбудеться нарада в Рожелюка, до цього часу це питання не вияснено. Будинкової книги у нас немає, ми її не мали ніколи. Чия компетенція розподіляти кімнати? Ми не маємо права це робити – це власність нововолинської громади. Розподілом кімнат займається громада міста, дозвіл на приватизацію надає міськвиконком.

Юркова займала кладову довгий час. І те що вони хочуть електропроводку поміняти – любий каприз, але за їхні гроші. У нас в розрахунок освітлення не входить ні один матеріал. А те що відкрита проводка, то це по всьому Ковпака так, і нічого страшного в цьому немає.  Вона зайняла кімнату, подали для нарахування, а дозвіл вона має взяти на те, чи  звільнити цю кімнату, чи їй там проживати”, – сказала головний інженер ЖКП №1 Світлана Шевчук.

І все ж жителі чекали, що справедливість восторжествує. Ждали на порозі свого обдертого бараку комісію з представників ЖЕКу та виконкому. Сказали людям, що приїдуть перемірювати кімнати. А от членам комісії, вочевидь, поставили інше завдання – просто ознайомитися з проблемою. Тільки для чого працівникам ЖЕКу знайомитися з проблемами, які вони самі частково створюють? Діалог вийшов ні про що, а уповноважених робити заміри так і не знайшлося. Ось частина диктофонного запису:

Шевчук, ЖКП №1: Ми не маємо права вимірювати площу.

Жителі: А подавати площу 74 квадратних метри ви маєте право?

Шевчук, ЖКП №1: Ми приїхали по поточному ремонту, що ми зробили і заміряти.

Жителі: А що заміряти, ви говорите?

Шевчук, ЖКП №1: По поточному ремонту, те що ми зробили.

Жителі: То ви скажіть, куди за квадрати звертатись, в архітектуру?

Шевчук, ЖКП №1: …

Жителі: Хто бачив, що барак цегляний і сходи залізобетонні?

Шевчук, ЖКП №1: Ну то треба, щоб ви написали спростування.

_DSC0137_tn
_DSC0121_tn
_DSC0132_tn

Закінчились збори тим, що начальник відділу будівництва міськвиконкому і адвокат порадили пані Галині написати наступну заяву – про те, що вона не займає кімнату, за яку їй доводиться платити. Люди грамотні, їм видніше…

_DSC0176_tn

Скоро, мабуть, приїде наступна комісія. Напишуть заяву, якою рулеткою можна переміряти метри. А тоді, можливо, почнуть робити заміри.

«Якщо ЖЕК є балансоутримувачем, факт самовільного зайняття повинен бути зафіксований, наприклад, рішенням суду або комісією тощо. Це не може бути оціночне судження. Оплата здійснюється на підставі договору,не важливо, зайняв житель інше приміщення, чи ні. Якщо є рішення суду про самовільне зайняття, тоді ЖЕК може ставити питання, щоб кімната, яка зайнята незаконно, була звільнена. Але нараховувати оплати за неї не може. Нараховується плата лише за ту площу, яку людина займає на законній підставі.

Не можна від того, що, умовно кажучи, хтось незаконно проник в чужу квартиру, почати нараховувати йому за це квартплату. Сам факт зайняття площі не робить особу споживачем», – пояснює директор Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь Ковальчук.

Через велику оплату за житло Ірина Расланбекова зверталася особисто в ЖКП №1. Як виявилось, працівники просто помилились. А, можливо, промахнулись.

_DSC0079_tn

Барак набув статус житлового у 2014 році, але якимось чином задовго до цього тут приватизували дві кімнати, які, за інсайдерською інформацією, перебували у власності працівників жеку та виконкому міськради. Жителі були свідками, як власники, чи то посередники, приводили зацікавлених покупців, які, побачивши умови, відмовлялися від таких квартир.

Свого часу тут був наркоманський притон. У одній з кімнат жив наркоман, який зараз відбуває покарання. Він час від часу передає сусідам “привіти” і листи через своїх дружків й нагадує, що скоро повернеться.  Відносини з правоохоронцями цього чоловіка – окрема історія. Ніяких документів на житло у нього нема і за самовільне зайняття його ні разу до відповідальності не притягували.

_DSC0013_tn
_DSC0058_tn

У деяких жителів просто крайня необхідність у розширенні житла. Мама трьох дітей Ірина Расланбекова виховує доньку-інваліда, якій потрібно більше місця для індивідуальних занять.

_DSC0063_tn

Втім, у додаткових метрах їй відмовляють. Ірина за те, що заблокувала двері у пусту кімнату, де збирались наркомани, мала справу з правоохоронцями.

DSC0073_tn
DSC0075_tn
DSC0077_tn

“Хто ви такі, щоб посилатися на закони?” – питають жителів бараку посадовці, яким ці закони не писані.




коментарів: 5
  1. Здається, у котрійсь із багаточисельних передвиборчих програм міського голови був пункт про знесення бараків і будівництва нового житла для “барачників”. Ото йдіть до нього на прийом і вимагайте безумовного її виконання.

  2. Жінка, щодо якої наказ про стягнення заборгованості за комунальні послуги видано судом у серпні 2015 року, звернулась до Володимир-Волинського МЦ з надання БВПД 1 грудня 2015 року, а вже 2 грудня, після підтвердження нею свого права на БВПД, центром було видано наказ та призначено адвоката. Тому адвокат не мала підстав для звернення до суду щодо скасування вищевказаного наказу.

  3. так рішення суду набрало законної сили 28 серпня 2015 року, клієнтка центру про нього нічого не знала, тому не могла його оскаржити.А 25 листопада отримала виконавче провадження власне тоді їй стало відомо про судовий наказ.Тому і змушена була перезвонити на гарячу лінію де їй і було подано адресу і телефони з надання БВПД.26 листопада була написано зверненя що до такої допомоги.Документи які просили зібрати БВПД були зібрані одразу і подані 1 грудня. Вечері 1 грудня відбулася зустріч з адвокатом.Згідно з чинним законодавством з моменту отримання листа є 10 днів для оскарження виконавчого провадження адвокат мала достатньо часу на оскарження цього виконавче провадженя.Питання тільки в тому , чому не було такого оскарження?І чому прошло вже 3 місяці а справа так і не вирішується?

  4. Люди! що вам може надати ЖЕК№1!? Вони навіть власну вбиральню не можуть до ладу привести.., гидко зайти, такі там хазяйки працюють!!!!! Я б гнав їх, щоб смерділо за ними! Одну чуть не посадили, тепер – головний інженер, друга – день пройшов і слава Богу, зате начальник!

    Брехухи і взяточниці!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця