<

85-річний ювілей відомий нововолинський композитор, поет і хоровий дириґент Олександр Каліщук

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:04 | 9.12.2016 / Нововолинськ /
Перегляди
53
/ коментарів 6

9 грудня відзначає 85-річний ювілей відомий волинський самодіяльний композитор, поет і хоровий дириґент Олександр Пилипович Каліщук, автор уславленої пісні «Волиняночка».

Митець народився 1931 року в селі Перевали, Турійського району, Волинської області. За патріотичну діяльність, упродовж 1951 – 1955 років, відбував покарання у Солікамському районі, Пермського краю, Російської Федерації. 1976 року закінчив навчання у Львівській консерваторії за спеціальністю «Хорове диригування». Працював у Палаці культури міста Нововолинська, однак за написання славнозвісної пісні «Волиняночка» був звільнений, із забороною творити. У 1970 – 90 роках – керівник хору шахтарів, засновник хору ветеранів війни та праці, хору «Просвіта» та народного ансамблю «Райдуга». Зібрав і транскрибував кілька сотень українських народних пісень, більшість з яких були невідомими. Олександр Каліщук – автор текстів та музики ряду паралітургічних піснеспівів, з-поміж яких широко відомі псалми «Життя, як той цвіт», «В дні Великого посту». У Володимирі-Волинському опубліковано два нотні збірники маестро: «Дзвонять в церкві дзвони» (2000) і «Подарунок душі» (2001). Композиторові належить чимало пісень патріотичної тематики, що увійшли до збірок «Волиняночка» (1998), «Не вмре наша пісня» (2008), а також книга роздумів про мораль та гідність «Безцінний скарб» (2014). Олександр Каліщук – заслужений працівник культури України (1992), кавалер орденів «За заслуги» ІІІ ступеня (2009) і апостола Іоанна Богослова І ступеня Української Православної Церкви (2015), ювілейної медалі «20 років Незалежності України» (2011), Почесний громадянин міста Нововолинська.

Богдан Жулковський, кандидат мистецтвознавства

Інтернет-видання БУГ приєднується до привітань і бажає міцного здоров’я та творчих злетів.




коментарів: 6
  1. Олександре Пилиповичу! Дай Бог Вам до 100 років прожити, Ви найкраща Людина на землі!!!

  2. Приємний чоловік,і талановитий.
    Доводилося спілкуватися з ним-світла людина.

  3. ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО,ТАКИХ ДУЖЕ МАЛО, ПРОЖИВШЕ СКЛАДНЕ ЖИТТЯ У НЬГО ЗОЛОТЕ СЕРЦЕ І ДОБРА ДУША! НЕХАЙ ЗАВЖДИ ЛУНАЮТЬ ВАШІ ПІСНІ!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер