<

7 січня чи 25 грудня: у студії БУГу священник Віктор Мартиненко розповів про святкування Різдва

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:45 | 11.12.2019 / Нововолинськ / , , , /
Перегляди
9
/ Коментарі відсутні

Два Різдва для українців. Влада зробила 25-те грудня вихідним ще у 2017-му році, відтак українці отримали можливість обирати, чи святкувати Різдво за григоріанським, чи юліанським календарем. Дехто ж радіє можливості святкувати двічі. Напередодні свята священики все частіше чують запитання: коли ж відзначати Різдво правильно?

Це ж запитання журналісти БУГу поставили священнику з Нововолинська Віктору Мартиненку у студії інтернет-видання.

За його словами, поки що «у нас прийнято юліанський календар» і українці святкують Різдво у січні. Саме через календар у суспільстві та Церкві можуть виникнути розколи, а станом на сьогодні й так спостерігається багато факторів розділення.

Тому, не настільки важливе питання “коли святкувати Різдво”, наскільке важливе “як святкувати Різдво”, говорить Мартиненко.

“На Волині є освячені часом звичай і традиція з повагою відноситися до 25-го грудня. У нас його ще називають польским Різдвом. Ради поваги до сусідів у нас на Волині 25-го числа ніхто нічого не робив і не так гучно, але святкували. В мене дуже багато друзів, у яких 25-го грудня Різдво. Ми їх вітаємо, збираємося за столом. Святкувати духовно два Різдва ніхто не забороняє. Ідіть в церкву, служба одна і та сама – літургія.

Деякі люди кажуть, що треба перенести Різдво. А я кажу, от якщо перенесуть, то ти підеш в церкву 25-го? Бо сьомого не ходять. І 25-го не підуть… Ніхто не забороняє святкувати Різдво два рази.

Як сказали колись, скільки би разів Христос не народився в Вифлеємі, не буде користі для тебе, поки він не народиться в твоїй душі. Можна святкувати в любий час, але не забувати, що суть свята у милосерді, любові і доброті”, – сказав священник.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер