<

14 мільйонів гривень боргу: шахти ДП «Волиньвугілля» знову без світла

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:42 | 13.04.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
45
/ коментарі 3

З 8-го квітня на копальні ДП «Волиньвугілля» обмежено подачу електроенергії. Шахти «Бужанська» та №9 «Нововолинська» працюють у режимі життєзабезпечення: електроенергія поставляється для відкачування води і провітрювання. Видобуток вугілля припинено.

Про це повідомляє Нововолинськ.com.ua.

Гнеральний директор Волиньвугілля Юрій Ключковський каже, що постачальники відмовляються укладати договори з держшахтами в зв’язку з їх низьким рівнем оплати та величезною заборгованістю. На сьогодні держпідприємство заборгувало лише за електроенергію понад 14 млн. грн.

Нагадаємо, відповідно до закону «Про ринок електроенергії», з 1 січня 2019 року введено нові правила роботи на роздрібному ринку електроенергії. Енергопостачальні компанії (обленерго) були розділені на операторів системи розподілу та постачальників. Усі непобутові споживачі повинні були укласти нові договори на розподіл і постачання електроенергії. Ряд держструктур, зокрема й вугледобувні підприємства, не змогли укласти нові угоди і перейшли на купівлю електроенергії у постачальника «останньої надії» (ПОН) на умовах акцептованої поставки. Максимальний період, упродовж якого можна користуватися послугами ПОН, – 90 днів.

На початку цього року ДП «Волиньвугілля» двічі оголошувало тендер на визначення постачальника, однак жодна компанія так і не зголосилася.

Оператори системи розподілу за законом “Про ринок е/е” зобов’язані відключити від енергопостачання споживачів, які не мають постачальника і втратили право перебувати на постачання у ПОН. Директор ДП “Регіональні електричні мережі” Волинська філія Олег Адамський каже, що шахти Волиньвугілля з 3-го лютого не мають договорів на постачання електроенергії.

Олег Адамський наголошує, що борги копалень лише перед державним енергетичним підприємством надто великі. Зокрема до 2019 року борг усіх шахти Нововолинська – 22 млн. грн. Борг ДП «Волиньвугілля» після 2019 року уже становить 2 млн. 130 тис. грн.

13-го квітня 2021 року представники ДП “Регіональні електричні мережі” разом із керівництвом ДП «Волиньвугілля» провели спільну нараду. Однак, знайти шлях розв’язання проблеми так і не вдалося. Адже державні копальні потонули у стамільйонних боргах.

Поряд із цим, немає реалізації вугілля. На сьогоднішній день на «бужанці» лежить понад 16 тис. т вугілля.

Нині шахта №9 «Нововолинська» проходить процес виходу із Волиньвугілля. Директор копальні Володимир Юрків запевняє, що після відокремлення шахта отримає державне фінансування і зможе платити за електроенергію. Однак, процес затягується. Відокремитись «дев’ятка» повинна була іще з 1 квітня. Нині ж орієнтовно називають кінець квітня – травень.

Попри наявну заборгованість електроенергію не відключили на лише шахті №10 «Нововолинська», оскільки підприємство має договір із постачальником.




коментарів: 3
    • Я тоже так кажу: закрийте вже ті душогубки або перетворіть на туристичні атракціони.
      Чи на готелі, шоб кожен собі печеру видовбував.
      Романтика!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок
22 Квітня, Понеділок