<

“Кроноспан УА” – забруднене повітря у Нововолинську. Чи будуть громадські обговорення?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:46 | 25.10.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
34
/ коментарі 3

Депутат Волинської обласної ради Борис Бабійчук, зацікавлений екологічними питаннями Нововолинська, подавав звернення до Нововолинської міської ради стосовно підприємства “Кроноспан УА”, а саме про його наміри отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Очевидно, що подібне погодження вимагає громадських слухань, але наразі думкою мешканців міста ніхто не поцікавився.

Нагадаємо, що на сторінках нововолинської газети “Наше місто” трапилася публікація про те, що ТОВ “Кроноспан УА” оголошує про намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Також було зазначено, що викиди від даного підприємства не створюють приземних концентрацій, вищих за гранично допустимі нормативи і чинять незначний вплив на стан забруднення повітря. Звернення і пропозиції запропоновано надсилати на адресу Нововолинської міської ради.

fhg54

Відповідно Борис Бабійчук подав депутатське звернення до Нововолинської міської ради з питанням погодження викидів “Кроноспану УА”. Варто зазначити, що в даному оголошенні також пропустили пункт “Участь громадськості”.

“Сьогодні нарешті отримав відповідь на моє депутатське звернення, вірніше сказати, насильно вижав, прийшовши в виконком, і зробив копію, бо лист, відправлений до мене 29.09.2016 року, так і не дійшов. Коротко кажучи, відповідь така – це питання не в компетенції органів місцевого самоврядування, а обласної державної адміністрації згідно постанови КМУ №302 від 13.03.2002 року” – пише Борис Бабійчук на персональній сторінці у Фейсбук.

Офіційна відповідь була підписана заступником міського голови Олександром Громиком. Отже, відповідно до постанови КМУ від 23.09.2016 року №302 “Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних із видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи”, дозвіл на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря суб’єкту господарювання, об’єкт якого відповідно до законодавства належить до другої або третьої групи, – видається обласними держадміністраціями через дозвільні центри за погодженням з територіальними органами Держсанепідслужби. Відповідність документації на отримання дозволу, публікації в пресі відповідних оголошень вимогам чинного законодавства оцінюється управлянням екології та природних ресурсів Волинської ОДА на стадіях видачі дозволу на викиди в атмосферу, де і знаходяться усі  вищеназвані матеріали.

Проведення громадських слухань органами місцевого самоврядування про отримання дозволу на викиди суб’єктами господарювання даним Порядком не передбачено.

5-5

Нововолинська міська рада, як належно, переадресувала звернення Бориса Бабійчука на Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА.

6-5

У свою чергу Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА надіслало Борису Бабійчуку офіційний лист, тобто відповідь на звернення до Нововолинської міської ради щодо публікації оголошення про отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами підприємства “Кроноспан УА”.

Зазначено було, що згідно з ст. 11 Закону України “Про охорону атмосферного повітря” викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися тільки після отримання дозволу, виданого суб’єкту господарювання обласними державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Для отримання вищезгаданого дозволу суб’єкту господарювання необхідно подати до Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, через Департамент “Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку”, пакет документів відповідно до Постанови КМУ №302 від 13.03.2002, який включає інформацію місцевих державних адміністрацій про реагування громадськості на публікацію в ЗМІ щодо отримання дозволу суб’єктами господарювання.

14642490_10205599156617100_128081019778131651_n

Згідно п.7 згаданої постанови місцеві державні адміністрації розглядають зауваження громадських організацій, у разі потреби організовують проведення їх публічного обговорення та повідомляють про це орган, який видає дозвіл.

Згідно з положенням про участь громадськості у прийнятті рішень у сфері охорони довкілля, затвердженого наказом Мінприроди України №168 від 18.12.2003 року, суб’єктами громадського обговорення є:

– органи державної влади;
– підприємства, установи, організації, які планують здійснювати господарську діяльність;
– засоби масової інформації;
– зацікавлена громадськість.

Орган державної влади, до компетентності якого входить прийняття рішень з питань, що справляють або можуть справити негативний вплив на стан довкілля, визначають тривалість громадського обговорення, обирає форму громадського обговорення, призначає дату та місце його проведення.

Матеріали громадського обговорення фіксуються, хід та результати оформляються протоколом.

14600835_10205599156537098_1645550306784282412_n

Орган, який видає дозвіл, аналізує зауваження та у разі необхідності пропонує суб’єкту господарювання враховувати їх під час заготовки дозволу до видачі.

Отже, враховуючи вищевказані моменти, Нововолинська влада повинна організувати громадські обговорення згідно чинного законодавства України та про їхні результати повідомити орган, який буде приймати рішення щодо можливості видачі дозволу на збільшення забруднюючих викидів підприємству “Кроноспан УА”. Але ж спочатку, у короткій відповіді Нововолинської міської ради, від імені заступника міського голови Олександра Громика було зазначено, що проведення громадських слухань органами місцевого самоврядування порядком не передбачено.

У телефонному режимі журналісти Інтернет-видання “БУГ” поспілкувалися з Олександром Громиком, котрий зазначив, що на адресу міської ради також прийшов лист з Управління екології та природних ресурсів, в якому вказано, що Нововолинська міська влада повинна провести громадські слухання щодо намірів дозволити “Кроноспану УА” збільшити забруднюючі викиди.

Олександр Громик прокоментував: “Відповідь на це в Управління екології та природних ресурсів вже надіслали, чітко вказали хто? що? де? має робити. Громадські слухання у Нововолинську стосовно викидів “Кроноспану УА”, ініційовані міською радою, відбудуться вже в першій декаді наступного місяця. Але в першу чергу громадські обговорення організовувати повинно все ж таки Управління екології.

Також по телефону ми намагалися почути думку керівника підприємства “Кроноспан УА” Наталії Покінської, але, на жаль, часу на розмову з журналістами вона не знайшла. Наразі директор знаходиться у відрядженні за кордоном.

Коли ж ми спробували задати питання секретарю, який постійно відповідає на наші дзвінки, то нам повідомили, що всі запити розглядаються лише офіційно у письмовому вигляді.

Отож, відповідальність за громадські слухання перекидали з Нововолинська на область, з області на Нововолинськ, але у висновку все ж, сподіваємось, що думку мешканців почують і врахують.

Зауважимо, що підприємство “Кроноспан УА” функціонує на території Нововолинська з 2004 року і регулярно громада висловлює незадоволення, адже в повітрі майже стабільно відчувається специфічний запах шкідливої діяльності. В інтересах нововолинців є перевірка виробництва на наявність відповідних фільтрів, а також з метою регулярного громадського контролю закупівля спеціальних пристроїв для заміру викидів.




коментарів: 3
  1. Згідно “Закону України про заяви і звернення громадян” заяви (звернення) можуть бути письмовими і усними (особистий прийом громадян посадовою особою), окрім анонімних, незалежно від форм власності. (Ст.18) При тім всі вони мають однакову силу. Закон не розмежовує скарг чи заяв на усні і письмові. Відповідь має надавати та посадова особа, до якої звертався заявник (Ст. 15) У нашому випадку О.І. Громик порушив закон. Відповідь мав надати міський голова В.Сапожніков – саме до нього було адресоване звернення. (Мабуть знову у “відпустці”?) Або А.Сторонський чи В.Рожелюк (знову на лікарняному чи у чергових “відрядженнях”?) Ви колись дограєтеся, панове. Закони передбачає кримінальну відповідальність.

    • Анатоль, ви юрист? Маєте диплома? Чи що б народ посмішити? Ви вже років з 20 одне те саме заявляєте: кримінальна відповідальність, дограєтесь… І що?

  2. Якщо громадські слухання й будуть організовані, то хотілося б, щоб вони пройшли конструктивно, а не так як завжди – купка “активістів”, які не чують нікого, крім себе, і кричать одне “Закрити!”, “Владу геть!”. Таких у нас, на жаль, теж вистачає – сотні постів у соцмережах, щоб показати свою громадську діяльність, а на ділі – цілі будинки “втікають” з ОСББ від господарювання одного з таких активістів, інший просто “проти влади” вже останні 15 років, а протест виражає лише в бурхливих статтях на порталах, вважаючи себе страшно компетентним в усіх питаннях…. А де реальні дії?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок