<

Німецький суд зобов’язав «Північний потік-2» працювати за правилами ЄС

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:11 | 26.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
185
/ Коментарі відсутні

Вищий земельний суд Дюссельдорфа постановив, що російський газопровід «Північний потік-2» повинен відповідати нормам газової директиви ЄС.

Йдеться про так званий Третій енергопакет ЄС, ухвалений у травні 2019 року, пише Reuters, – передає Громадське.

Він вимагає, щоб компанії, які займаються видобуванням, транспортуванням і розподіленням газу на території Євросоюзу, були розділені. Мета таких правил — забезпечення чесної конкуренції на ринку.

На практиці це означає, що «Північний потік-2» як дочірня компанія «Газпрому» повинен або дозволяти завантажувати газ у трубоповід іншим компаніям (не «Газпрому»), або передати сам трубопровід в управління іншій компанії.

«Північний потік-2» стверджував, що Третій енергопакет ЄС був спрямований проти російського газопроводу. Тим паче, що його побудові чинять опір деякі країни Євросоюзу, передусім Польща та країни Балтії. А втім, у травні 2020 року Суд ЄС відхилив клопотання «Північного потоку-2» щодо його виведення з-під дії Третього енергопакету.

Рішення німецького суду означає, що 50% пропускної здатності газопроводу мають стати доступними для інших постачальників з метою чесної конкуренції. Оскільки «Газпром» — монополіст на ринку експорту газу з території Росії, це означає, що газопровід може бути використаний тільки наполовину.

«Північний потік-2» заявив, що рішення суду Дюссельдорфа підкреслює «дискримінаційний характер» Третього енергопакету ЄС. А от голова «Оператора ГТС України» Сергій Макогон назвав це рішення німецького суду довгоочікуваним і привітав його. 

«Це саме те, на чому наполягає українська сторона у перемовинах щодо ПП2. Боротьба триває!» — написав він.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер