<

Негативні наслідки “придбання” автомобіля за довіреністю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:55 | 4.03.2016 / Новини /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Звертаємо увагу громадян на небезпечність широко застосовуваного способу придбання авто «за довіреністю», який надає лише ілюзію права власності на автомобіль, тягнучи за собою проблемні наслідки у ряді випадків.

Яскравим прикладом цього є ситуація, яка нещодавно спіткала лучанина. Даний громадянин придбав авто, оформивши довіреність строком на 3 роки. Однак по закінченні строку дії довіреності чоловік не мав змоги його продовжити, оскільки попередній власник виїхав за межі України. Даний автомобіль зазнав пошкоджень внаслідок ДТП, у зв`язку з чим лучанин звернувся до суду з позовною заявою про відшкодування завданих збитків. Однак, суд відмовив у задоволенні даного позову, посилаючись на те, що чоловік не є власником автомобіля, тому не має права отримувати відшкодування збитків, завданих пошкодженням автомобіля, – повідомляє прес-служба Регіонального сервісного центру МВС у Волинській області.

Для уникнення подібних до вищезазначеної ситуацій в майбутньому та задля обізнаності кожного з автолюбителів повідомляємо, що відповідно до ч. 3 ст. 244 ЦК України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами, а отже у випадку купівлі транспортного засобу довіреність в жодному разі не виступає фактом підтвердження придбання авто.

Разом з цим зазначимо, що право керування автомобілем за довіреністю припиняється у випадку:

1) закінчення строку довіреності;

2) скасування довіреності особою, яка її видала;

3) відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю;

4) припинення юридичної особи, яка видала довіреність;

5) припинення юридичної особи, якій видана довіреність;

6) смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності;

7) смерті особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності (ч. 1 ст 248 ЦК України).

Таким чином, запорукою впевненості та надійності у разі придбання авто є лише укладення договору купівлі-продажу, за яким продавець передає майно (транспортний засіб) у власність покупцеві, а покупець приймає дане майно і зобов`язується сплатити за нього певну грошову суму (ст. 655 ЦК України), внаслідок чого покупець стає повноправним власником авто.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа