<

Не варто сприймати фільм “Волинь” як акцію під тиском Росії, – польський історик

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:41 | 7.11.2016 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Польський історик, заступник директора Центру польсько-російського діалогу та порозуміння Лукаш Адамський закликав не сприймати появу будь-яких книг чи фільмів у Польщі щодо спільного історичного минулого з Україною, як до прикладу стрічку “Волинь”, як скоординовану польську акцію, здійснену під тиском РФ.

Про це він заявив на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сумно, що будь-який публічний коментар чи поява книги або фільму сприймається як скоординована польська акція, яка була зроблена під тиском Росії”, – сказав Адамський.

Він запевнив, що фільм не є антиукраїнським, оскільки критикує не лише українців, а й поляків та євреїв.

Разом з тим, історик поінформував, що нещодавно у Польщі вийшла книга-репортаж про українців, які рятували поляків під час Другої світової війни.

“Я з великим сумом спостерігав за розвитком польсько-українських стосунків протягом останніх місяців і бачу, скільки емоцій і непорозумінь повстало. Маємо парадоксальну ситуацію, бо є дві країни, які об’єктивно повинні співпрацювати, які мають дуже багато подібних поглядів – це питання безпеки, курс стратегічного політичного вибору, а також постійний ріст суспільних контактів між поляками та українцями, але маємо, якщо говорити по науковому – конфлікт пам’яті і неадекватне сприйняття сусіда. Можна уже озвучити певні тези, до чого призвела польсько-українська Волинська дискусія”, – підкреслив Адамський.

Утім, історик погоджується, що конфлікт пам’яті між обома країнами викликає великі емоції і взагалі деструктивно впливає на польсько-українські стосунки.

“Загалом я хочу заспокоїти і закликати не піддаватися емоціям. Не знаємо, як фільм “Волинь” вплине на поляків щодо образу України, але не треба сприймати його як радикальну дію”, – наголосив Адамський.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер