<

Назвали попередню робочу версію авіакатастрофи на Харківщині: людей ще шукають

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:06 | 26.09.2020 / Новини / /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

26-го вересня рятувальники продовжують пошук людей на місці аварії літака Ан-26 біля Чугуєва в Харківській області та розгорнули пункт психологічної допомоги для родичів 22-ох загиблих. Двоє людей – у лікарні. Міністр оборони Андрій Таран тим часом уточнив, що головна робоча версія аварії — відмова датчика, а не двигуна, як говорили раніше.

Про події щодо авіакатастрофи пише Громадське.

Розслідування трагедії

Район трагедії очепили, а на його місці створили оперативний штаб, повідомили в командуванні Повітряних сил. Там додали, що рятувальники знайшли бортові самописці Ан-26, але пошуки людей, які були на облавку, тривають, досі не відомо про місцезнаходження трьох осіб.

На місце виїхала державна комісія під головуванням віцепрем’єра Олега Уруського. До її складу увійшли глави МВС, Міноборони, ДСНС і Харківської облдержадміністрації, повідомляють рятувальники.

Попередня причина аварії

Як розповів міністр оборони Андрій Таран журналістам, «попередня оцінка фахівців льотної безпеки — відбулася відмова якогось датчика».

«За попередньою інформацією, двигун не відмовив, якийсь датчик відмовив. За тією інформацією, яка в нас є, двигун мав більше 5000 годин льоту до чергового ремонту. Тобто сказати, що щось трапилося з двигуном, ми зараз не можемо», — зазначив Таран.

Міністр оборони також прокоментував інформацію про зношеність літака; раніше ЗМІ знайшли тендер Міноборони на Prozorro, де вказувалося, що літаку 43 роки, і до 1-го жовтня йому мали продовжити термін експлуатації.

«Він (літак — ред.) міг би літати без поновленого ресурсу ще три роки… Сталася якась технічна неполадка. Що саме — будемо з’ясовувати», — додав Таран.

Тим часом, Державне бюро розслідувань розпочало розслідування авіакатастрофи військового літака Ан-26, – повідомляє пресслужба відомства.

Слідство наразі перевіряє чотири версії того, що сталося:

  • катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарату;
  • катастрофа внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків екіпажем;
  • неналежне виконання службових обов’язків особами, які були відповідальними за керування польотами;
  • неналежне технічне обслуговування літака та підготовки його до польоту.

Слідчі ДБР уже прибули на місце події, оглянули його, вилучили необхідну документацію, допитали свідків і призначили судові експертизи, йдеться в повідомленні відомства.

Для розслідування обставин трагедії та встановлення її причин була створена спільна комісія, до якої, окрім слідчих ДБР, увійшли фахівці Міністерства юстиції України, «Украероруху», ДП «Антонов», Головної інспекції Міністерства оборони України та Офісу Генпрокурора.

Потерпілі та родичі

Поки що всі офіційні служби за винятком Офісу генпрокурора говорять лише про 22-ох загиблих і пошуки ще трьох людей на місці події. Двох курсантів, які були на літаку, їх забрали в лікарні.

«Один із курсантів — у стані середньої тяжкості в лікарні м. Чугуїв. Інший курсант — у вкрай важкому стані, лікарі борються за його життя в одній з Харківських лікарень», — повідомляє командування Повітряних сил.

На місці авіакатастрофи у Харківській області рятувальники розгорнули пункт психологічного забезпечення, там працюють восьмеро психологів, додають у ДСНС.

«Ними створено “місце скорботи”, куди усі бажаючі можуть покласти квіти, вшановуючи пам’ять загиблих», — йдеться в повідомленні.

Відомо, що на борту було 27 осіб, а не 28, як повідомлялось раніше. Одного курсанта не допустили до тренувань, – повідомляє Командування повітряних ЗСУ.

“Курсант Харченко Олександр Володимирович в останній момент не був допущений до польоту. Його на борту не було”, – йдеться у повідомленні.

На борту перебувало 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів. Внаслідок авіаційної катастрофи 22 чоловік загинуло, 2 – госпіталізовано, доля 3-х – невідома.

У ніч проти 26-го вересня в інтернеті з’явився список з нібито прізвищами екіпажу та пасажирів літака АН-26, який зазнав катастрофи у Харківській області, – пише ТСН.

У цьому списку також фігурують і ймовірні прізвища курсантів, що загинули унаслідок авіатрощі, і тих, кому зберегти своє життя.

“Швидка допомога забрала осіб з прізвищами Вільховий і Зибюк”, – йдеться у повідомленні.

Згодом у мережі опублікували фото курсантів ХУПС імені Івана Кожедуба та членів екіпажу, які перебували на борту Ан-26, що розбився в Чугуєві під Харковом, – пише Обозреватель.

Першим групову світлину розмістив на особистій сторінці у фейсбуці радник міністра внутрішніх справ України Євген Терехов.

“Світла пам’ять”, – коротко підписав він фото 11 курсантів та їхнього командира.

Нагадаємо, 25-го вересня близько 21:00 біля аеродрому під Чугуєвом у Харківській області упав військовий літак Ан-26Ш.

Офіс генпрокурора повідомив про порушення справи за статтею 416 (порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки) Кримінального кодексу. Слідство у цій справі проводитиме Державне бюро розслідувань.

Розслідувати авіакатастрофу буде спеціальна комісія, яку очолив віце-прем’єр Олег Уруський.

Також, до неї увійшли:

  • головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак;
  • міністр внутрішніх справ Арсен Аваков;
  • міністр оборони Андрій Таран;
  • голова ДСНС Микола Чечоткін;
  • голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що це не повний перелік, а в комісії будуть і інші посадовці.

Президент Володимир Зеленський 26-го вересня приїде на Харківщину.

На Харківщині і у Львові 26-го вересня оголосили днем жалоби за загиблими в авіакатастрофі Ан-26.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця