<

Найближчим часом РФ поверне захоплені біля Керченської протоки кораблі, – Пристайко

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:49 | 11.10.2019 / Новини / , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

За словами Пристайка, Україна чекає, коли Росія “назве точку координат, де ці кораблі будуть стояти, і час, коли ми зможемо їх забрати”. Росія поверне українські військові кораблі, захоплені в Керченській протоці в листопаді 2018 року найближчим часом.

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив в інтерв’ю “Радіо Свобода”, – пише УНІАН.

“Ми зараз на фінальному етапі передачі цих кораблів. Вони будуть повернуті найближчим часом. Технічні питання обговорюються якраз військово-морським командуванням. Ми хочемо подивитися, в якому стані ці кораблі нам передані, чи залишилися на них, наприклад, відмітки від пострілів, які були зроблені по наших кораблях. Щось мені підказує, що їх там не буде на цей момент, коли ми їх заберемо”, – зазначив він.

Крім того, міністр нагадав, що Україна не визнає виконання Росією рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо негайного звільнення українських моряків і кораблів. За його словами, вони “мали бути повернені давно-давно без всякої видачі нами бажаних російською стороною”.

12 вересня в МЗС РФ заявили, що передані Росією пропозиції про повернення захоплених кораблів у силі, відповідь за Україною.

«Ми говорили про ці умови», – сказала офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова, відповідаючи на запитання, коли і за яких умов Росія поверне захоплені кораблі в нейтральних водах Чорного моря

При цьому вона послалася на ноту МЗС Росії, передану Україні. За її словами, їй невідомо про нові умови повернення кораблів ВМСУ.

«Ми процедуру (повернення кораблів, – ред.) описували, відправивши офіційну ноту українській стороні. Там описано технічні можливості як це можна зробити», – сказала вона.

Захарова повідомила, що полонені моряки були передані Україні згідно з умовами, описаними в цій ноті, оскільки уповноважена України з прав людини зробила відповідне поручительство. Захарова наголосила, що процедуру повернення кораблів «прописано офіційно і передано українській стороні». Зокрема, в ноті МЗС РФ від кінця червня цього року на адресу України зазначено:

«Українській стороні пропонується надати відповідно до кримінально-процесуального законодавства РФ письмові гарантії участі кожного з 24 українських моряків після їх звільнення з-під варти в попередньому та судовому слідстві, а також письмові гарантії збереження речових доказів – військово-морських кораблів «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» після їх передачі на відповідальне зберігання українській стороні до винесення судового рішення».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер