<

Нащадки ветеранів, депутати «Опоблоку» та герої Марвел: Києвом пройшов «Безсмертний полк»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:39 | 10.05.2019 / Новини / /
Перегляди
25
/ 1 коментар

Близько тисячі людей з квітами і портретами пройшли ходою від метро Арсенальна до пам’ятника невідомому солдату у парку Слави. У колоні — народні депутати Вадим Новинський, Євген Мураєв, Юрій Бойко та лідер забороненої в Україні КПУ Петро Симоненко.

У Києві відбулася акція «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» — це частина мережі акцій «Безсмертного полку», – передає Громадське.

Зранку поліцейські намагалися затримати одного учасника цієї ходи — чоловік ніс у руках портрет із зображенням георгіївської стрічки, яка в Україні офіційно заборонена з 2017 року.

За порядком під час маршу, як і торік, стежили близько двох тисяч правоохоронців.

Виходи на вулицю Івана Мазепи у напрямку площі Слави були перекриті, всіх учасників пропускали через металеві рамки.

Дехто з людей були одягнені в радянську військову форму або мали елементи військової форми на одязі. Переважно сюди прийшли літні люди, але була й молодь.

«Для мене 9 травня — це свято переможців, скільки буду жити, буду святкувати. На фотографії — мій батько, він танкіст, пройшов усю війну. А 8 травня — це пам’ять переможених, нехай вони його і відзначають. А ми будемо святкувати!» — каже одна з учасниць ходи. На запитання журналіста Громадського, звідки вона дізналась про цей захід, відповідає — з інтернету.

«Це привід ще раз згадати і подякувати нашим предкам», — каже Оксана, інша учасниця. Вона запевняє, що в руках тримає портрет діда.

Ірина, значно молодша за тих, хто іде поряд у колоні, розповідає, що на фотографії — її прабабуся:

«Вона мені розказувала багато про війну, і для мене це щастя пригадати усіх, хто пройшов війну», — каже дівчина.

Дехто реагує на запитання журналістів агресивніше: «Для мене великий біль, що зараз хочуть 9 травня змінити на 8, для меня це неймовірне свято. Салютів уже немає, це погано, Росію вважають окупантом, а найстрашніший закон зараз — декомунізація і те, що все почали переіменовувати. Я за об’єднання слов’янських народів, ми всі брати», — каже чоловік із портретами, як він каже, його батьків.

Його сусід у колоні більш стриманий: «Це акція про те, що потрібно пам’ятати своїх рідних, які весь світ захистили від нацистів».

Чоловік із емблемою американських конфедератів на капелюсі каже, що цей символ близький йому, він вважає, що в Україні триває громадянська війна. Виступає за об’єднання колишніх радянських республік «у щось нове», але подібне до Радянського союзу. Торік, за його словами, приходив сюди з дітьми, але сьогодні сам, адже боїться провокацій.

Без «провокацій» таки не обійшлося.

У натовпі марширувальників іде молодий чоловік із портретом начебто санітарки часів Другої світової війни Олександри Сірко. Насправді на фото — колишня американська порноакторка Саша Грей. Поряд прямо посеред дороги на асфальті медитує дівчина. Вона схожа на персонажку Тільди Суінтон з марвелових «Месників» — Прадавню.

Вона не єдина, хто нагадав сьогодні про Месників та популярний серіал «Гру престолів». На противагу «Безсмертному полку» об’єднання «Демократична сокира» влаштувало акцію «Безсмертний Грут». Учасники акції вигукували традиційні гасла «Слава Україні — героям слава!» та менш традиційні «Слава Таносу — смерть ворогам!», «Месники з народом!», «Валар моргуліс — валар дохаеріс!», «Свободу Вінтерфелу!», «Північ наступає!» та інші відсилки до популярних фільмів і серіалів. Вони тримали в руках зображення героїв Marvel, стилізовані під ветеранські фото.

«Я прийшла сюди висловити своє невдоволення тим, що в Україні проходить пропагандистська, російськоорієнтована акція «Безсмертний полк». Це до вшанування пам’яті героїв України, які померли за захист української землі під час Другої світової війни не має жодного стосунку. Ми сьогодні не маємо танцювати і святкувати, бо війна – це смерть», — зазначила одна з учасниць акції Ірина.

Камери фотографів і операторів прикуті до двох літніх жінок із портретом маршала Жукова. Їхня мова звучить сплутано, але можна зрозуміти, що вони пишаються цим чоловіком і вважають його «великим полководцем».

Чоловік у формі, який називає себе військовим у відставці, каже, що він представник Київської міської організації ветеранів. За його словами, люди сюди прийшли «за покликом серця» і не отримали «ні копійки». Також називає маячнею фінансування події Росією.

Він наполягає, що в Україні минулі події мають називатися Великою вітчизняною війною, а не Другою світовою. На запитання журналіста Громадського, що роблять народні депутати від «Опозиційного блоку» на чолі колони, відповідає емоційно: «Це народні депутати, їх треба поважати! Тому він і на чолі колони». Потім додає: «Ви ж самі їх повибирали!».




один коментар
  1. НУ ЩО Ж ВИ ТАК ЛУКАВИТЕ,ЯКИХ ПРИБЛИЗНО ТИСЯЧУ,НАБАГАТО БІЛЬШЕ,ДЛЯ ЧОГО ЦЕ ПРИХОВУВАТИ,ІСТОРІЮ НЕ ПЕРЕПИСАТИ!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа