<

NASA вперше підтвердило наявність води на Місяці

Цей запис опубліковано більш як рік тому
04:44 | 9.11.2020 / Новини / , , , /
Перегляди
3
/ 1 коментар

Уперше науковці NASA підтвердили наявність води на освітленій Сонцем стороні Місяця. Відкриття доводить, що вода може бути розподілена по поверхні Місяця і не обмежується холодними, затіненими сторонами.

Про це написав гендиректор американського космічного агенції Джим Брайденстайн у Twitter та повідомила NASA на прес-конференції 26 жовтня, передає УНІАН з посиланням на ТСН і Радіо Свобода.

NASA за допомогою Стратосферної обсерваторії інфрачервоної астрономії (SOFIA) змогло отримати зображення молекули води в кратері Клавіус – одному з найбільших на Місяці, який видно з Землі.

Відкриття доводить, що вода може бути розподілена по поверхні Місяця і не обмежується холодними, затіненими сторонами.

“У нас є ознаки того, що H2O – знайома нам вода – може бути присутня на освітленому Сонцем боці Місяця. Тепер ми знаємо, що вона там є. Це відкриття кидає виклик нашому розумінню місячної поверхні та порушує інтригуючі питання щодо ресурсів, релевантних для глибокого дослідження космосу”, – сказав директор відділу астрофізики в Директораті наукових місій NASA Пол Герц під час виступу в штаб-квартирі агентства у Вашингтоні.

Дослідники спростували думку, що вода на Місяці є лише у формі льоду і сконцентрована на затемненій стороні. Вважалося, що на освітленій стороні води немає, оскільки вона швидко випаровується через нагрівання від Сонця.

“Ми вперше можемо підтвердити наявність води на сонячній стороні Місяця завдяки даним, отриманим з телескопа SOFIA. Пошук води на Місяці має ключове значення для наших дослідницьких планів в рамках програми Artemis.

Ми ще не знаємо, чи можемо ми використовувати цю воду як ресурс, але наявність води на Місяці є ключовим для наших планів досліджень”, – зазначив Брайденстайн.

В іншому дослідженні Пол Хейн із Департаменту астрофізичних і планетарних наук Колорадського університету в Боулдері разом із колегами з інших університетів США дослідили розподіл на поверхні Місяця так званих “холодних пасток” – областей, які завжди перебувають в тіні та куди ніколи не проникають промені сонця.

За оцінками вчених, температура в цих областях завжди зберігається на рівні близько мінус 180 градусів. А тому, якщо в ці “пастки” колись потрапила вода, в замороженому стані, вона буде залишатися там досить довго.

За даними NASA, пустеля Сахара має в сто разів більше води, ніж SOFIA виявила в місячному ґрунті, передає Радіо Свобода.

Попри це, у NASA вважають, що відкриття ставить нові питання щодо походження води та того, як вона збереглася на позбавленій повітря поверхні супутника.

Коли місія “Аполло” повернулася з Місяця вперше в 1969 році, вважалося, що він абсолютно сухий. Наступні космічні місії підтвердили наявність криги в постійно затінених кратерах біля полюсів супутника.

Але кілька космічних зондів, у тому числі місії Cassini та Deep Impact, а також космічні дослідження індійської місії Chandrayaan-1, так само як і телескоп NASA, виявили докази наявності вологи і в освітлених регіонах. Але досі, зазначають в агентстві, було неможливо встановити її форму – H2O чи OH.

SOFIA – це спільний проект NASA та Німецького повітряно-космічного центру.




один коментар
  1. Немає у Місяця ні світлої сторони, ні темної. Є сторона, повернута до Землі і є та, яка завжди від неї відвернута. Однак обидві вони освітлюються Сонцем по два тижні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер