<

Нардепи передали до КС заяву з вимогою про відставку 11 суддів: у суді її зареєстрували

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:05 | 4.11.2020 / Новини / , , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Народні депутати передали до Конституційного суду заяву з закликом до 11 суддів добровільно піти у відставку. Звернення стосується саме тих суддів, які підтримали скасування низки антикорупційних норм.

Як повідомляє пресслужба «Слуги Народу», заяву підписали 226 народних депутатів, – передає Громадське.

Голова фракції «слуг» Давид Арахамія заявив, що ця заява має на меті показати суду, що «народні депутати — це делеговані суспільством суб’єкти законодавчої ініціативи, що немає довіри після таких рішень до суддів».

У разі, якщо судді не складуть повноваження, у депутатів є низка законодавчих ініціатив щодо КС, додав депутат.

У Конституційному суді сказали, що заяву депутатів зареєстрували і взяли до розгляду.

Депутати вимагають піти у відставку за власним бажанням:

  • Олександра Тупицького (голова КСУ),
  • Віктора Городовенка,
  • Ірини Завгородньої,
  • Олександра Касмініна,
  • Віктора Кривенка,
  • Олександра Литвинова,
  • Володимира Мойсика,
  • Сергія Саса,
  • Ігоря Сліденка,
  • Петра Філюка,
  • Галини Юровської.

Загалом же Конституційний суд складається з 18 суддів. Наразі у складі КС 15 суддів. Звернення депутатів не стосується Сергія Головатого (заступник голови КСУ), Віктора Колісника, Василя Лемака, Олега Первомайського. Вони не погодилися з рішенням КС про скасування відповідальності за недостовірне декларування.

Що передувало:

27-го жовтня КСУ на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників та суддів у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації. Також КСУ закрив доступ до е-декларацій чиновників, а НАЗК позбавив ключових повноважень.

Вищий антикорупційний суд 3-го листопада вже закрив першу справу щодо брехні в декларації. Вона стосувалася ексочільника Запорізької ОДА Костянтина Бриля.

Очільник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник уточнив, що наразі таких справ понад 100, приблизно 20 вже розглядаються у судах. Він нагадав, що подібна історія вже була, коли Конституційний суд скасував відповідальність за незаконне збагачення, а справи про розкрадання посадовців закрили.

Президент Володимир Зеленський 30-го жовтня подав до Верховної Ради законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду України та почати відбір нових суддів.

Водночас у Конституції немає пункту про звільнення суддів через рішення парламенту. Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський заявляв, що пропозиція Зеленського є «політико-правовим способом розв’язати кризу». Інакше — судді можуть заблокувати будь-які зміни до антикорупційного законодавства.

Депутати «Слуги Народу» ще не визначилися, чи підтримувати законопроєкт Зеленського. Натомість у Верховній Раді планують відновити антикорупційні норми новим законом, який збираються ухвалити цього тижня.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа