<

Нардепи хочуть заборонити «сірі» телефони і впровадити реєстрацію SIM-карток

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:39 | 3.09.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Верховній Раді пропонують ухвалити закон про електронні комунікації. Відповідний проєкт зареєстрований в парламенті.

Авторами документу виступили 7 нардепів, – пише TheБабель.

Законопроєкт стосується стаціонарного та мобільного телефонного зв’язку, інтернету й інших видів електронних комунікацій, встановлює права та обовʼязки користувачів і постачальників послуг з електронних комунікацій, роль держави у цій діяльності та визначає національного регулятора у цій сфері.

Блокування «сірих» телефонів

Ст. 25 законопроєкту запроваджує заборону на використання обладнання, чий унікальний номер — ІМЕІ — не внесений в Систему контролю кодів ІМЕІ. Постачальники послуг електронних комунікацій зобов’язані інформувати споживачів мобільного зв’язку про відсутність кодів ІМЕІ їхнього обладнання в Системі контролю кодів.

Споживачі, які отримали відповідне повідомлення від постачальника електронних комунікаційних послуг, будуть зобов’язані внести код ІМЕІ свого обладнання у Систему контролю кодів. «Відсутність в Системі контролю кодів ІМЕІ оригінального (такого що не повторюється) коду ІМЕІ термінального обладнання є підставою для блокування постачальником електронних комунікаційних послуг доступу до електронної комунікаційної мережі такого термінального обладнання», — йдеться у статті.

Реєстрація SIM-карток у оператора

Ст. 56 запроваджує обовʼязкове укладення договору між постачальником і абонентом договору про надання електронних комунікаційних послуг. Договір може укладатися у письмовій формі або в будь-якій іншій формі. «У разі укладення такого договору у будь-якій іншій формі, ніж письмова, здійснюється обовʼязкова реєстрація абонента у постачальника електронних комунікаційних послуг з наданням постачальнику, відповідно до закону, персональних даних абонентів — фізичних осіб», — йдеться у статті.

Разом з тим абоненти зможуть отримувати послуги без реєстрації до 1 січня 2024 року. Проте з 1 січня 2024 року всі оператори, за законопроєктом, будуть зобов’язані призупинити надання послуг незареєстрованим абонентам. Далі абонент матимеме два місяці на реєстрацію, і якщо цього не буде зроблено, надання послуг припиняється повністю.

Що ще нового?

Ст. 40 дозволяє операторам комунікаційних послуг відключати обладнання, що використовувалось для зміни маршрутизації трафіку, наприклад VPN-сервіси. Також документ дозволяє операторам і провайдерам відключати обладнання споживача, якщо воно використовується для розсилання повідомлень комерційного та рекламного характеру (спам).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер