<

Надзвичайники нагадують правила безпечного купання на Водохреща

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:44 | 17.01.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

На Водохреща багато людей, за старовинною традицією, готуються зануритися в ополонку. Вважається, що водохресна вода приносить духовне і тілесне здоров’я. Це свято відзначається щорічно 19 січня, але готуватися до нього потрібно завчасно, якщо ви плануєте купатися в ополонці.

Перш за все хочемо попередити, що лікарі категорично заперечують проти купання в ополонці на Хрещення при наявності проблем зі здоров’ям. У кращому випадку почати підготовку до хрещенського купання слід за кілька тижнів, а то й за два-три місяці. Але якщо ідея купання в ополонці прийшла всього за тиждень до свята, тоді слід почати з контрастного душу вечорами. Вранці можна на кілька хвилин виходити на балкон в шортах і футболці. Це допоможе підготувати організм до зміни температур. Можна щодня обтиратися махровим рушником, змоченим у холодній воді.

Правила купання на Водохреща:

За дві години до купання випийте столову ложку риб’ячого жиру і щільно поїжте. Це підвищить морозостійкість організму. Знімайте одяг та охолоджуйтеся поступово. Розігрійте м’язи (зробіть присідання, нахили, помахайте руками). Розітріть шкіру снігом, тоді занурення пройде з меншим стресом для організму. Для купання жінкам слід вибрати суцільні купальники, а чоловікам вільні плавки-шорти. Але краще для водохресного купання зшити довгу сорочку (як це належить за традицією) обов’язково з натуральної бавовни.

Занурившись у холодну воду, непідготовлена людина потрапляє в шок. У перші секунди її дихання мимоволі стає набагато глибшим і частішим, ніж у нормальних умовах. Пульс помітно частішає, а кров’яний тиск різко зростає. Людина може перебувати в подібному стані від декількох секунд до 2-3 хвилин, і саме в цей час небезпека наковтатися води і захлинутися особливо велика. Крім того, наслідком значного збільшення поглинання кисню є пониження вмісту в крові двоокису вуглецю, що часто приводить до судом. У холодній воді людське тіло охолоджується дуже швидко. Тепловий баланс порушується в середньому вже при температурі води біля 2 0С. Іншими словами, в таких умовах організм починає віддавати більше тепла, ніж встигає накопичити.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер