<

Національний банк вводить в обіг пам’ятну монету до 150-річчя Василя Кричевського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:11 | 25.01.2023 / Новини / , /
Перегляди
94
/ Коментарі відсутні

Національний банк із 24-го січня 2023 року вводить в обіг пам’ятну монету «Василь Кричевський» номіналом у дві гривні. Вона присвячена 150-річчю від дня народження українського художника архітектора та графіка.

Про це повідомляє пресслужба фінустанови, пише Суспільне.

Монету номіналом 2 гривні виготовлено з нейзильберу, маса — 12,8 г, діаметр — 31,0 мм, тираж — 30 000 штук. Ребро монети — рифлене.

На аверсі монети на тлі орнаменту, розробленого Василем Кричевським, розміщено напис “Україна”, під яким малий Державний Герб України. У центрі стилізоване декоративне “дерево життя”, в середині якого номінал — дві гривні.

На реверсі монети — на дзеркальному тлі портрет Василя Кричевського. Праворуч зображено композицію, яка представляє зверху герб УНР, а знизу — головний фасад будинку Полтавського губернського земства, зведеного за проєктом Кричевського. Ліворуч від портрета півколом на дзеркальному тлі написане його ім’я, а праворуч від портрета на матовому тлі роки життя — 1873-1952.

Василь Кричевський працював в архітектурі, малярстві, оформлював книги, театральні вистави і кінофільми. Розробляв дизайн національного герба України, печатки держави, паперових грошей та марок УНР. Знав народну творчість та був обізнаний зі світовим мистецтвом.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер