<

На зустрічі Ігоря Гузя з керівниками ОТГ говорили про «дорожні» питання, розвиток громад та медреформи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:14 | 3.04.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Розвиток об’єднаних громад після завершення реформи децентралізації у 2020 році, продовження втілення медичної реформи, «дорожні» питання та будівництво автомагістралей в окрузі № 19 загалом, пропозиції щодо ландшафтного дизайну приміщень на території громад – ключові теми, які обговорили народний депутат Ігор Гузь разом із головами ОТГ Прибужжя. Ділова зустріч відбулася в Іваничах у приміщенні бібліотеки селищної ради.

Захід організувала Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя, зокрема її виконавчий директор Валентина Степюк. На ньому був присутній також голова Війницької громади Сергій Вербицький. І на початку зустрічі між Асоціацією, в особі голови правління Андрія Бокоча, та головою Війницької ОТГ було підписано Меморандум про співпрацю, повідомляють Волинські новини.

Відтепер під опікою Асоціації місцевого самоврядування, ініціатором створення якої є нардеп, – 15 об’єднаних громад.

Маючи досвід майже п’яти років роботи в парламенті, Ігор Гузь разом із присутніми обговорили можливі сценарії розвитку громад після 2020 року. Головний меседж обранця, а також наступний етап його співпраці з головами громад полягає у тому, щоб «завести» в кожну ОТГ іноземного партнера.

«Міжнародне партнерство для Іваничівської ОТГ вже дало результат. Одна з польських громад передала у користування пожежний автомобіль. Це дуже класно. Тому для нас міжнародна співпраця з поляками – це те, що ми можемо витягнути. Наприклад, кожен із вас, (голів ОТГ – ред.) підписавши 2-3 угоди, вже може витягнути техніку – це елементарно. При тому, що ми ще не працюємо на повну. Тому перспектива у цьому напрямку є», – зауважив парламентар.

Трансформації у системі охорони здоров’я ОТГ та фінансування медичних установ – з цих питань виступила команда обласних спеціалістів. Зокрема, виконувач обов’язків заступника начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Валентин Вітер подякував за запрошення і можливість налагодження тіснішої співпраці.

Присутня на заході завідувач відділу в управлінні охорони здоров’я ОДА Марія Гогоша повідомила, що завершується реформування «первинки» і відбувається перехід на реформування вторинної ланки в медицині.

«Сьогодні першочерговим питанням є забезпечення якості послуг. Про якість дбають, щоб заробити гроші на існування медичних установ, зарплату її працівникам. А якість залежить від кваліфікації медика. Національна служба здоров’я оцінюватиме її. Є телефон гарячої лінії, де збиратимуться скарги. Нацслужба ставить завдання і вони повинні бути виконані. Вже триває підготовка до реформи поліклінічних закладів. З 1 липня 2019 року буде електронне направлення. А це – наступний етап реформи», – розповіла Марія Гогоша.

Зі свого боку голів ОТГ цікавили питання, чи регламентується кількість медичних працівників відповідно до кількості населення. Вони звернули увагу й на те, що в ФАПах немає кому працювати, а ті, хто є – звільняються. Проблеми у жителів громад і з отриманням безплатного інсуліну. Тому що, з їхніх слів, той інсулін, що виписує за потребою лікар, він не підпадає під програму безплатних ліків. З огляду на цю проблему, нардеп запропонував офіційно звернутися за роз’ясненням у відповідні установи.

Директор обласної стоматполіклініки Ігор Дворко також запропонував шляхи співпраці.

«Надання стоматологічних послуг – це і є профілактика здоров’я серед населення, про яку так часто всі говорять. Робіть так, – звернувся він до голів ОТГ, – щоб стоматологи йшли в громаду: укладайте договори і надавайте їм безплатно приміщення в оренду. Щоб хоча б дітей обстежували і лікували. Поліклініка наша готова до співпраці зі школами, громадами», – сказав він.

На це голова Рівненської громади Володимир Крижук повідомив, що вони мають стоматологічний кабінет і співпраця з відповідними спеціалістами у них вже налагоджена.

Заступник начальника Служби автомобільних доріг у Волинській області Ншан Антоняк подякував організаторам, що запросили на зустріч. Він розповів, що за останні два роки левова частка державних коштів і тих ресурсів, що надходять від митного експерименту, вони спрямовуються на будівництво доріг в окрузі Ігоря Гузя. 2019 рік не став винятком.

«Цього року для області виділили 431 мільйон гривень з Державного дорожнього фонду. І знову левова частка, це – 80 млн грн, на реконструкцію дороги Ковель-Ягодин, ділянка протяжністю 4 кілометри біля села Машів. Ще понад 56 млн грн – частина траси від Суходол до Нововолинська. Щоправда, аби її завершити повністю, потрібно 80 млн грн. Можливо, організуємо реверсний рух, щоб поліпшити транспортний потік. І ще 32 млн грн – шматок об’їзної дороги в самому Устилузі», – сказав він.

На думку народного депутата, перспективними напрямками в окрузі лишаються траси з Нововолинська на Іваничі, та з Любомля до Шацька.

На зустріч голів ОТГ приїхав також архітектор, ландшафтний дизайнер з Володимира-Волинського Андрій Гнатюк. Його спеціально запросив депутат. Він розповів, що вже є чимало напрацювань у його команди щодо допомоги з облаштування рекреаційних зон. Наприклад, будівництво моторик-парку у Вишневі, планують зробити парк у Любомлі, тривають роботи з реконструкції парку в Заріччі, очищення річки Риловиця і облаштування зони відпочинку на острові, який вона омиває.

«Робитиму все можливе, щоб 2-3 роки на перспективу ми займалися б рекреаційними зонами. Плануємо поїздку до Києва, щоб подивитися парки, пляжі, як вони там зроблені. Андрій має досвід ландшафтного дизайну. Сміливо можете з ним контактувати і щось планувати, робити разом», – запропонував Ігор Гузь.

На завершення конструктивної зустрічі голова Іваничівської громади Федір Войтюк презентував потенціал ОТГ і перспективу розвитку громади.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок