<

На виборах президента Польщі перемагає Анджей Дуда

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:44 | 25.05.2015 / Новини / , /
Перегляди
14
/ Коментарі відсутні

Ще кілька місяців тому мало хто міг уявити собі, що сьогодні Польща отримає нового президента

Єдине, про що дискутували спостерігачі – і в самій Польщі, і за її межами – так це про те, в якому турі переможе чинний глава держави Броніслав Коморовський. В першому чи все ж таки у другому? Сама ідея обговорювати другий тур виникла після не дуже вдалої передвиборної кампанії президента, але і в цей момент не виникло сумнівів в його переобранні, – пише Еспресо TV

Підтвердженням передбачуваності польського вибору стало і рішення лідера провідної опозиційної партії Ярослава Качиньського не балотуватися на виборах глави держави. Те, що від “Права і справедливості” в кампанії бере участь депутат Європейського парламенту Анджей Дуда, тільки переконувало, що праві не розраховують на успіх.

Тепер, коли вже все відбулося, можна сказати, що Качиньський зіграв відмінну партію. Він відчув не просто протестні настрої в суспільстві. Він зрозумів, що Коморовський – як, втім, і сам він – далекий від молодих людей. І запропонував їм 43-річного політика, який, по суті, тільки починав серйозну кар’єру. Сталося те ж саме, що і 20 років тому, коли 41-річний Олександр Кваснєвський, кандидат опозиційних лівих, обійшов на виборах легендарного ватажка “Солідарності” президента Леха Валенсу. Кваснєвський і зараз, між іншим, молодший за Коморовського майже на три роки. Зате Дуда – в його “віці перемоги”.

Важливим козирем Коморовського – окрім, власне, його політичної кар’єри – був його родовід, для поляків це важливо. Президент Коморовський походить із знаменитого шляхетського роду, при цьому його батько – відомий вчений-африканіст і поет. Що ж, батьки нового президента – теж з енциклопедії, обидва вони – вчені, професори однієї з краківських академій. Тесть Анджея Дуди – видатний польський поет Юліан Корнхаусер, теж професор Ягеллонського університету. Тобто, за великим рахунком, Качинський запропонував виборцеві “альтернативного Коморовського” – тільки молодого, енергійного і готового до змін. Яких? Ну, тут вже кожен вирішує для себе. Очевидно, що в другому турі за Дуду голосували і виборці несподіваного бронзового призера першого голосування Павла Кукіза, співака і активіста. Власне, це перемога і є – додавання до традиційного електорату правих електорату протесту. Але тепер сам Дуда став владою. І від того, як він себе зарекомендує, залежить успіх його партії на майбутніх парламентських виборах. Саме вони в кінцевому рахунку повинні дати відповідь на питання, хто найближчими роками правитиме Польщею.

А нам з вами варто подякувати Броніславу Коморовському. Колись я писав, що цей політик в роки правління Януковича захищав українські інтереси так, ніби це він – президент України, а не його колега. Та, власне, це так і було: Коморовський значно краще розумів наші національні інтереси, ніж Янукович. А Дуда буде поруч з нами в один з найбільш непростих і відповідальних періодів історії України. Знаючи про позицію його партії та її лідера Ярослава Качинського в українському конфлікті, у підтримці нового президента Польщі я б не сумнівався.

Що значить для України перемога новообраного Президента Польщі Анджея Дуди?, – Ігор Гузь написав у себе на фейсбуці

Варто почати з того, що до останнього часу Дуда в меншій мірі був самостійним політиком, а в більшій мірі членом команди партії “Закон і справедливість” на чолі з Ярославом Качинським, яка його і штовхала до перемоги.

1. “Закон і справедливість” націонал-консервативна, євроскептична та в якійсь мірі клерикальна та націоналістична партія. Політична сила яка в міжнародній політиці орієнтується на британських консерваторів, останні нагадаю обіцяють у 2016 році провести референдум, щодо виходу Великобританії з ЄС. Тому не варто мріяти, що Дуда буде “тягнути нас за вуха до ЄС” бо він і сам скептично ставиться до польської присутності в цьому союзі.

2. “Закон і справедливість” займає жорстку антиросійську позицію на відміну від партії “Громадянська платформа” яка підтримала Броніслава Коморовського і займає достатньо ліберальну позицію стосовно Росії. Нагадаю, що попередник Дуди на президентській посаді Лєх Качинський загинув в авіакатастрофі поблизу Смоленська і його партія до цього часу звинувачує російські спецслужби в його ж смерті.

3. Під час Євромайдану саме Ярослав Качинський – 1 грудня відвідав Київ і відкрито підтримав українську опозицію. Хтось скаже, що це просто піар бо українська тема для Польщі завжди важлива, але я так не думаю. Це просто стиль Качинських – Ярослава та покійного Лєха які не боялися йти на відкриту конфронтацію чи відкриту підтримку тих чи інших політичних процесів не зважаючи на можливі електоральні втрати. Хоча приїзд до Києва був скоріше електоральним здобутком.

4. Важливо сказати, що партія яка висунула в президенти Дуду має найбільшу підтримку в кресових організаціях та середовищах, тих поляків які були виселені з теренів Західної України. Більше того, переважна частина керівників партії крайньо негативно ставиться до теми УПА і проявляє цей негатив в підтримці всіх рішень Сейму в яких ОУН та УПА були показані як мародери та вбивці. Так в цій партії є частина політиків які стримані в оцінках нашого визвольного руху але їх на жаль меншість.

5. У січні Дуда заявив, що розглядає можливість відправки польських військових на Донбас для допомоги українській армії. Думаю це була просто емоційна заява і вже у новій якості ми цього від нього не почуємо. В першу чергу тому, що переважна більшість поляків не підтримають такого кроку. Але це все таки була рішуча публічна дія, такий собі геополітичний маркер для реакції української влади в майбутньому.

6. В якомусь сенсі “Закон і справедливість” можна назвати проамериканською чи то пак прихильною до політики Республіканської партії США і у випадку перемоги останньої на президентських виборах у 2016 році, саме республіканці зможуть достатньо легко змобілізувати Дуду та його команду до жорстких дій в українському напрямку.

7. Не варто переоцінювати перемогу Дуди, так як урядом і парламентом надалі керує ліберальна “Громадянська платформа”, а її апологет Дональд Туск є президентом Європейської ради. Майбутні парламентські вибори вже восени і якщо на них не просто переможе, а зможе сформувати коаліцію саме “Закон і справедливість”, а шанс такий є, тільки тоді ми зможемо говорити про реальну зміну польської міжнародної політики в українському напрямку на більш жорстку та рішучу.

Наразі нашій владі та дипломатії треба користатися з можливості наново сформувати польсько-українські стосунки і спробувати переконати Польщу стати нашим найбільшим союзником та адвокатом серед західної спільноти. Шанс є…

11025159_1114457661904473_131692124133321638_n
13401_1114458191904420_5092421042284858314_n
11264970_1114458548571051_8690612999831868295_n




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер