<

На Волині зафіксували 14 випадків захворювання на кишкову інфекцію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:57 | 15.08.2017 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Дійсно, лямбліоз  поширений у всьому світі та має спорадичний характер, на нього хворіють близько 20% населення планети, а в США – лямбліоз є провідним паразитарним захворюванням.

За даними МОЗ України, лямбліями заражено понад 20% нашого населення, а у дитячих садках — від 10 до 30% дітей. Лямбліоз  (або жиардіаз) — захворювання, при якому людина заражається найпростішим паразитом  лямбліями, – повідомляє Волинський лабораторний центр МОЗ.

Протягом  2017 року  у Волинській області вже виявлено 14 випадків лямбліозу, 13 з яких — серед дітей. Хвороба реєструвалась у Ратнівському – 10 випадків, Старовижівському та Камінь-Каширському районах. А протягом 2 останніх років в області зареєстровано понад 60 випадків лямбліозу, а саме: у 2015 році – 46 випадків (у Ратнівському – 20, К.Каширському — 11,Старовижівському – 9 та м. Луцьку – 6); за 2016рік – 22 випадки (в К.Каширському – 16 та Старовижівському – 6 випадків).

Лямблії – мікроскопічні одноклітинні паразити маленьких розмірів (10-25 мкм в довжину), відноситься до найпростіших. У людини паразитує один вид лямблій  (Giardia intestinalis), які живуть  у двох формах – активній (вегетативна) і неактивній (цисти), які паразитують в тонкому кишечнику. Лямблії надзвичайно чутливі до впливу навколишнього середовища: за межами організму людини вони гинуть протягом 2 годин. Але цисти (часові форми існування паразитів) можуть виживати до 18 діб у воді з температурою 18 — 22°C. Носієм збудника є людина, лямблії тварин  є безпечні для людського організму.

Зараження лямбліями відбувається при потраплянні паразитів до кишечника через рот із брудними руками, продуктами, або водою.

Джерелом зараження  є людина, переважно дитина. Хворий (або носій) за добу виділяє від 600 до 900 мільйонів цист, при цьому мінімальна інфікуюча

доза  становить від 10 до 100 цист. Лямблії швидко розмножуються, тому їх чисельність неухильно зростає.

Важливо, що цисти лямблій дуже стійкі у зовнішньому середовищі, а кислоти, луги та активний хлор їх не знищують. Лише  кип`ятіння і заморожування може викликати загибель лямблій.

Відповідно до способу проникнення цих паразитів до організму розрізняють три основних шляхи передачілямбліозу:

— водний — зараження лямбліями відбувається частіше всього при використанні погано очищеної водопровідної води та води з відкритих водойм, в т.ч. басейнів;

— контактно-побутовий —  через забруднені цистами лямблій предмети побуту (іграшки, посуд, предмети побуту,білизну);

— харчовий — можливість зараження лямбліями при використанні інфікованих цистами харчових продуктів, зокрема овочів, фруктів, ягід, в т.ч. при їх митті забрудненою лямбліями водою.

Зараження дітей може відбуватись і при прямому контакті їх один з одним, особливо коли порушується санітарно-гігієнічний режим у дитячому закладі.

Інкубаційний період триває від 1 до 4 тижнів. Початок захворювання гострий: раптово з`являється рідкий водянистий стілець з неприємним запахом та краплями жиру, проте відсутні домішки слизу та крові (важлива діагностична ознака). Виникають: періодичні болі внизу живота, відрижка, відчуття тяжкості в шлунку, можлива нудота і блювота. У дітей лямбліоз зустрічається частіше і протікає набагато важче, ніж у дорослих, при цьому захворювання проявляється різноманітними симптомами, схожими на симптоми інших захворювань.

В кишечнику дитини лямблії активно розмножуються та виділяють токсичні речовини, до яких у дітей найчастіше виникає алергія та пригнічення імунітету. Тому частими проявами лямбліозу у дітей бувають: бронхіальна астма, часті застуди, різноманітні дерматити, чергування запорів і проносів, тощо. Такі діти відмовляються їсти і втрачають вагу, вони стають капризні та агресивні.

Складність діагностики даного захворювання полягає у тому, що не можливо виявити цисти лямблій при паразитологічному лабораторному дослідженні, якщо від моменту отримання матеріалу проходить більше 1 години.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок