<

На Волині за підсумками місцевих виборів покарали 11 людей

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:14 | 8.11.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

За підсумками місцевих виборів в Україні притягнули до відповідальності лише 69 осіб у 63 кримінальних провадженнях. Зокрема на Волині покарали 11 порушників. Натомість 311 проваджень просто закрили, а 45 ‒ ще тривають.

Про це йшлося під час публічного обговорення стану розслідування та притягнення до відповідальності за злочини на місцевих виборах 2015 року у вівторок, 8 листопада,- пише ВолиньPost.

Як розповіла юрист «ОПОРИ» Ольга Коцюруба, за кримінальними провадженнями щодо порушень на місцевих виборах 2015 року судами України було винесено 63 вироки щодо 69 обвинувачених. Загалом на місцевих виборах за статтями 157-160 Кримінального кодексу України правоохоронцями усього було розпочато 422 кримінальних провадження. У понад 1/3 – 39% випадків – застосовувалося звільнення засуджених від відбування призначеного покарання з іспитовим строком та покладенням обов’язків (стаття 57 КК України), в 1/3 (29%) призначалося більш м’яке покарання, ніж визначено законом, у 4 випадках було застосовано покарання, не визначене санкцією статті (штраф у випадку, коли санкція статті передбачала лише позбавлення волі).

Щодо 6 засуджених (8,6% від загальної кількості) застосовано одночасно і пом’якшення, і звільнення від відбування з призначенням іспитового строку. Лише щодо 15 засуджених (22% від загальної кількості випадків) було призначено реальне покарання у межах санкції відповідної статті.

Моніторинг ОПОРИ засвідчує, що 44 з 69 визнаних винними осіб отримали покарання за злочини, передбачені статтею 158-1 Кримінального кодексу України. Цією статтею встановлено відповідальність за незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше ніж один раз.

Найчастіше за статтею 158-1 засуджувалися виборці, які незаконно отримували виборчі бюлетені й голосували за інших осіб (13 з 44 осіб). 12 з 44 осіб визнали винними за статтею 158-1 Кримінального кодексу внаслідок приховування виборчих бюлетенів, спроб винести їх за межі виборчої дільниці. 8 членів ДВК засудили за незаконну видачу бюлетенів особам, які не мали права голосувати ‒ родичам виборців, а також за використання технологій фальсифікації результатів голосування на дільниці.

У підсумках ОПОРИ йдеться, що стаття 158-1 Кримінального кодексу зайняла перше місце у 63 рішеннях судів, другою найпоширенішою стала стаття 160 (підкуп виборця). Загалом покарання за підкуп виборців отримали усього 19 осіб. 13 осіб вчинили злочин, погодившись на отримання грошей за голос, 5 осіб засудили за пропозицію неправомірної вигоди виборцям. Натомість лише один кандидат на місцевих виборах був притягнений за підготовку чи здійснення підкупу виборців.

За словами координатора ОПОРИ на Волині Катерини Шарпати, у нашій області фіксували порушення напередодні та під час виборів, зокрема передчасну агітацію, агітацію у невстановлених місцях, відсутність належного забезпечення виборчих комісій, дозволи агітувати в приміщеннях комісій, порушення прав журналістів та спостерігачів, напади на кандидатів, «чорний PR». А покарані 11 осіб ‒ із Камінь-Каширського району, де зафіксували видачу бюлетенів родичам людей, які, мовляв, виїхали на заробітки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер