<

На Волині вже дев’ять людей отруїлись грибами

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:33 | 4.09.2016 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Протягом останніх трьох років в області від отруєнь грибами постраждали 20 осіб, з них 1 дитина.

Про це йдеться на сайті Волинського обласного лаболаторного центру.

З двадцяти випадків один закінчився летально. Жителька Любешівського району 1936 року народження померла.

Цьогоріч році вже зареєстровано отруєння грибами у 9 осіб, з них 4 дітей (Турійський, Горохівський, Ковельський райони, міста Луцьк та Нововолинськ).

Отруєння потерпілі пов’язують із вживанням зморшків, рядівок, дощовиків несправжніх, маслюків, лисичок, білих грибів, бабок тощо. Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймають за їстивні печериці та сироїжки.

Найотруйнішими є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунка, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — все це виникає, коли отруйні речовини досягають мозку.

До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, багато прихильників «лісового м’яса» полюбляють її їсти. Отруєння такими неїстівними грибами переважно смертельне, навіть за своєчасного надання медичної допомоги. Летальною може бути навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику до грибів. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Медичні працівники зауважують, що серед потерпілих від вживання грибів є діти, були випадки навіть однорічного віку. Врятувати таких хворих виходить дуже рідко. Варто пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх взагалі не можна вживати дітям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер