<

На Волині вимагатимуть заборони московського патріархату

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:27 | 10.08.2022 / Новини / , , /
Перегляди
1772
/ коментарів 10

Депутати Волинської обласної ради ініціюють ухвалення звернення до Верховної Ради, Ради національної безпеки і оборони та начальника Волинської обласної військової адміністрації про заборону Української православної церкви московського патріархату на території України.

Відповідний проєкт сесійного рішення, ініційований депутатами Ігорем Лехом, Володимиром Бондарем, Юрієм Ройком та Миколою Булігою, розглянули члени постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією. Остаточний варіант тексту звернення виноситиметься на розгляд сесії обласної ради у редакції комісії, повідомили у Волиньраді, – передають Волинські Новини.

У документі обранці волинської громади висловлюють переконання, що для російської федерації Українська православна церква московського патріархату як частина російської православної церкви по суті є останнім форпостом з підтримки держави-агресора.

Депутати також наголошують, що росія цинічно використовує УПЦ МП, її священнослужителів і вірян (які часто самі цього до кінця не усвідомлюють) як майданчик для пропагування ідей і наративів «руского міра».

«Перед вторгненням в Україну путін заявив, що УПЦ МП в Україні «утискають», і цим аргументував необхідність «навести лад в Україні». Православна церква в росії – це певний департамент у справах релігій російської держави, а позиція РПЦ та персонально патріарха кіріла у війні росії проти України є максимально людиноненависницькою.

Від рук російських терористів, благословенних кірілом, гинуть наші сини та чоловіки, мирні люди, серед яких діти, жінки, старенькі. Визнаючи це, частина священників УПЦ МП на Волині поставили свої підписи під зверненням з вимогою засудити дії кіріла силою міжнародного церковного трибуналу.

Однак керівництво УПЦ МП й досі продовжує зберігати підпорядкування центру в москві, що прямо загрожує національній безпеці України.

Представники УПЦ МП усіляко уникають засудження російської агресії проти України і подекуди вчиняють колаборантські дії: співпраця з росією на окупованих територіях, допомога військовим формуванням агресора, постачання окупантам інформації, ресурсів тощо.

Це свідчить про те, що духовенство УПЦ МП у своїй масі не покаялося. Глибоко в душі вони залишаються вірними кремлю», – йдеться у тексті звернення.

Відтак депутати обласної ради мають намір звернутися до:

1. Верховної Ради України, Ради національної безпеки і оборони України з вимогами:

  • ухвалити закон про заборону діяльності УПЦ МП в Україні;
  • ініціювати розслідування діяльності УПЦ МП, що містить ознаки колабораціонізму та спрямована проти основ національної безпеки України, та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності;
  • здійснити повернення українському народу таких українських релігійних святинь, як Свято-Успенська Києво-Печерська лавра та Свято-Успенська Почаївська лавра;

2. Начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка – аби негайно скасувати в установленому законодавством порядку статути та державну реєстрацію релігійних громад УПЦ МП на території Волинської області;

3. Вірян УПЦ МП на Волині – аби відкинути непорозуміння та сумніви, розірвати будь-які зв’язки із РПЦ, що дасть вірянам України змогу збудувати єдину православну незалежну українську церкву.

Нагадаємо, Депутати Нововолинської міськради закликали Президента заборонити УПЦ МП в Україні




коментарів: 10
  1. от тільки чому це почало хвилювати ‘певних людей’ аж ….через майже півроку вбивств та погромів нашої території ворогом, і чому це лише на Волині?)
    попИ УПЦ МП у свому святому поклонінню москві не покаялися і не покаються ніколи. Ажде не вони , ні їхні нащадки навряд чи візьмуть в руки зброю та й не відчують на своїй продажній свинячій шкурі те що довелося пережити нашим жертвам катувань та гвалтувань в тих місцях де побував рускій смердючий сапог!

    • Успокійся тварино!
      Скільки тих попів та їхніх синів вже загинуло!? В тому числі і зі зброєю в руках.
      Не будь стерв’ятником!

  2. Цю ФСБешну секту повинна закрити ВР ,прийнявши потрібні поправки і то з самого початку війни ,а не через шість місяців агресії .

  3. Ще в 2014му потрібно було це зробити. Та не з нашим менталітетом, тому й маємо те, що маємо (як покійний Кравчук заповідав)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер