<

На Волині впроваджуватимуть досвід Литви у сфері теплопостачання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:40 | 30.12.2014 / Новини / , , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

На запрошення генерального директора ЗАТ «Enerstena» та Президента Литовської асоціації біопаливної енергетики Віргініюса Раманаускаса волинська делегація у складі семи осіб, відвідала з робочим візитом Республіку Литва. Там вона ознайомилася з досягненнями литовських колег у виробництві теплової енергії з біомаси. Про це під час оперативної наради повідомив радник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук.

За його словами, ЗАТ «Enerstena» – інноваційна і динамічна компанія, одна з найбільших енергетичних компаній в Литві , -пише Прес-служба облдержадміністрації.

– Нам вдалося відвідати чотири котельні, де встановлені і працюють системи теплогенерації на щипі. На одній із котелень встановлено два котли на біомасі потужністю по 5 Мвт, а також конденсаційний економайзер, який ще на 2,5 Мвт піднімає потужність котельні, – зауважив Сергій Кошарук. – Литовці вже підрахували, що відмова від російського газу не лише дає політичну і економічну свободу, а відроджує економіку республіки. Адже кожен 1 Мвт потужності котелень на біомасі створює 1 робоче місце на внутрішньому ринку. При цьому очищає довкілля від відходів деревопереробки, лісоповалів, придорожніх лісосмуг.

До слова, уряд Литви з 2012 року заборонив будувати котельні без економайзерів. Литовці вже підрахували, що за останні роки лише за рахунок економайзерів такого ноу-хау, держава зекономила понад 0,5 млрд. доларів. Потенціал альтернативних газу джерел енергії в Литві складає майже 70% і литовці впевнені, що до 2020 року досягнуть цієї цифри.

– На Волині маємо конкурентну регіональну перевагу над іншими областями щодо заміни природного газу твердими видами палива. В нас є відходи лісопереробки, власне тріска, використання якої значно зменшить захаращеність лісу і стане потужним джерелом у заміщенні газу. Крім того, в області є запаси вугілля. За рік ДП «Волиньвугілля» підняло на-гора 290 тис. тонн. Якщо буде введена в експлуатацію шахта №10 «Нововолинська», в перспективі зможемо добути ще 450 тис. тонн. Також в області зросло виробництво торфобрикетів – 100 тис. тонн за рік. Водночас надаються в оренду земельні ділянки для вирощування енергетичних рослин. Вже на сьогодні область є лідером у цій сфері. Отож, альтернативних видів палива в нас більш, ніж достатньо.

У свою чергу голова облдержадміністрації Володимир Гунчик наголосив, що в області вже напрацьовано два проекти і готується третій щодо будівництва сміттєпереробних заводів. Це надасть можливість у майбутньому не лише переробляти відходи, а й отримувати додатковий енергоресурс.

Також голова облдержадміністрації Володимир Гунчик доручив начальнику управління лісового господарства Василю Мазурику підготувати програму ефективної розробки лісосік для повного використання відходів, як додаткового джерела енергії.

– Ця деревина має бути не просто спалена, а зібрана й транспортована на переробку. Таким чином ще й очистимо ліс від захаращеності, – зауважив Володимир Петрович. – Окрім того, маємо чітко сформувати програму розвитку вугільної промисловості на 2014-2015 роки.

Слід зазначити, що в рамках розробки Стратегії розвитку «Волинь-2020», робоча група напрацьовує свої пропозиції щодо використання твердого палива в області.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер