<

На Волині відновлюватимуть водний шлях між Україною та Польщею

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:46 | 17.11.2015 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Виділити кошти з обласного бюджету для підтримки міжнародного проекту, що має на меті відновлення водного шляху від Херсона до Гданська, рекомендували члени бюджетної комісії облради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань бюджету, фінансів та цінової політики 16-го листопада, – повідомляє ІА Волинські новини.

Як повідомив ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук, у Бресті відбудеться фінальний захід, де розглядатимуть техніко-економічне обґрунтування для відновлення водного шляху Е40 (від Херсона до Гданська (Польща), частково через територію Волині). Він наголосив, що Україні важливо посилювати свої позиції у місцях виходу до моря, а загалом проект дає можливість бути причетними до значного фінансування, що розпочнеться на другій фазі проекту, коли розпочнеться розбудова інфраструктури по цій магістралі. Так, є надія на відновлення у майбутньому річкового порту у Любешові або у Луцьку.

Партнерами проекту є ГО «Волинська асоціація вчених та інноваторів» та Волинське обласне управління водних ресурсів.

Загальний бюджет проекту становить 912 тисяч євро, 821 тисячу з яких становить грант Європейського Союзу. Внесок усіх партнерів з Польщі, Білорусі та України становить 91 тисячу євро, для української сторони внесок становить лише 1626 євро, які повинна сплатити ГО «Волинська асоціація вчених та інноваторів». Для підтримки проекту просять виділити 43 тисячі гривень з обласного бюджету.

Як зауважив начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Андрій Ломага, продуктом проекту повинно стати техніко-економічне обґрунтування відновлення водного шляху Е40 – очищення Прип’яті, Західного Бугу та Стиру для того, щоб з’єднати Чорне та Балтійське моря.

Своєю чергою, член комісії Іван Смітюх зазначив, що значною проблемою на Волині лишається баланс вологи на території земель, де відбувалася меліорація. На його думку, варто думати про збереження земельних ресурсів на цих землях, а вказаний проект є «сирим», адже без значних інвестиційних коштів жоден корабель не зможе проплисти волинськими річками.

На це Петро Савчук відповів, що без підтримки депутатів Україна може не потрапити у другу фазу реалізації проекту, а всі фінансові ресурси підуть для Білорусі та Польщі.

У підсумку, члени комісії рекомендували облдержадміністрації внести зміни до програми розвитку транскордонного співробітництва на 2013-2015 рік.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа