<

На Волині тривають обшуки у помешканнях керівників лісогоспів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:17 | 3.09.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

2-го вересня, у прокуратурі області під головуванням прокурора Волині Максима Киричука відбулася розширена оперативна нарада з питань протидії злочинності у лісовій сфері.

Про це інформує прес-служба прокуратури області.

У нараді взяли участь голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик, керівники управління СБУ, Головного управління Національної поліції в області та Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Розпочинаючи нараду, прокурор області наголосив, що правоохоронним органам регіону, насамперед територіальним та регіональним підрозділам органів поліції та лісової охорони, ще не вдалось налагодити ефективної спільної діяльності задля протидії злочинності у лісовій галузі.

Кількість незаконних порубок лісу цього року зросла практично удвічі (з 89 до 165 злочинців, або на 85,4%). При цьому у ході ревізій встановлено факти приховування працівниками державної лісової охорони незаконних порубок значної кількості дерев (від двохсот до семисот) на великих площах. (ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Шацьке УДЛМГ», ДП «Цуманське ЛГ», ДП «Ківерцівське ЛГ», ДП «Поліське ЛГ»).

Упродовж минулого та поточного років численні випадки недотримання та порушення вимог природоохоронного законодавства службовими особами державних лісогосподарських підприємств завдали державі збитків на майже 4 мільйони гривень.

До суду скеровано обвинувальні акти щодо посадових осіб Розничівського лісництва ДП «Поліське ЛГ», внаслідок службового недбальства яких незаконно зрубано 762 дерева та спричинено збитки на суму понад 2,3 мільйона гривеньн.

Слідчим відділом прокуратури області розслідуються факти зловживання службовим становищем, привласнення та неналежного виконання своїх службових обов’язків службовими особами державних підприємств «Любешівагроліс», «Рожищеагроліс», «Поліське ЛГ», «Маневицьке ЛГ», Піщанського, Рудниківського, Сильненського лісництв, діями яких завдано збитків на суму понад 2 мільйони гривень, у тому числі і порушення щодо охорони та захисту лісових масивів, у результаті чого здійснено незаконні рубки лісових насаджень, приховування таких фактів на загальну суму збитків понад 1,5 мільйона гривень.

Недостатньою є діяльність управління захисту економіки в області департаменту захисту економіки Національної поліції України з викриття злочинів, у тому числі корупційних у лісовій сфері. Поширеності незаконних порубок сприяє функціонування в області з порушенням установленого порядку лісопильних і деревообробних цехів, які подекуди переробляють незаконно заготовлені лісоматеріали.

Натомість органи поліції навіть при виявленні на таких пилорамах деревини сумнівного походження, будь-яких заходів до належного документування такої протиправної діяльності не вживають. Незважаючи на неодноразове реагування органів прокуратури, керівництвом ГУНП в області не забезпечено ефективного розслідування кримінальних проваджень за фактами незаконної порубки лісу та належного розкриття таких злочинів.

До суду скеровано лише два відсотки кримінальних проваджень від розпочатих у поточному році ( 4 з 165, або 2,4%) Також вимагає покращання діяльність правоохоронних органів та органів контролю області з питань забезпечення відшкодування державі заподіяних лісопорушеннями збитків. За підсумками наради розроблено конкретні заходи задля активізації діяльності правоохоронних та інших державних органів з питань протидії незаконним порубкам лісу й покращання стану розкриття та досудового розслідування таких злочинів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа