<

На Волині совєтами була знищена унікальна пам’ятка архітектури костел піярів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:57 | 15.01.2018 / Новини / /
Перегляди
32
/ 1 коментар

 У радянські часи в Любешові на Волині була знищена унікальна пам’ятка архітектури костел піярів. 

Відомо, що наприкінці XVII століття Любешів і навколишні поселення належали князеві Яну Дольському. Саме за кошти князя зводиться костел піярів, – пише ВолиньPost

За внутрішнім оздобленням святиня могла конкурувати з європейськими храмами. Відкриття її відбулося 1786 року. Відомо, що костел зводили в період з 1745 по 1762 рік. Автором фресок в костелі був польський художник Кароль Губель (1722-1793), який до речі помер в Любешові і там похований.

У 1960-х роках радянська влада вирішила знищити унікальний костел в Любешові з древніми фресками, які не повинні були побачити сучасні мешканці.

Проте нам вдалось натрапити на унікальні світлини любешівських фресок, на жаль, чорно-білі, які датуються 1922 роком. Сьогодні їх оригінали зберігаються в фотоархіві Ягеллонського Університету в Кракові (Польща).




один коментар
  1. добре, шо такі речи як “Антонов”, ОПЗ і багато інших не є унікальними пам’ятниками… хоча хто знае, як воно там далі буде… може ще екскурсіі водити будуть а діти не будуть вірити, шо так колись було… Слава Україні !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок