<

На Волині склали майже 90 протоколів за збір чорниці «гребінками»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:52 | 13.07.2019 / Новини / /
Перегляди
22
/ 1 коментар

У Волинській області працівниками державної лісової охорони складено 89 протоколів за порушення правил збору ягід у лісі, а саме – за збирання чорниці із допомогою спеціальних, але заборонених засобів заготівлі (у народі – гребінки).

Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

На жаль, намагаючись більше заробити на здачі ягід, люди досі вдаються до таких варварських способів, чим підривають коріння та зривають із куща весь листяний покрив.

Кущ чорниці від цього підсихає, а можливість відновити коріння чорниця за сотні років не навчилась, тому від такого виду збирання і зникають ягідники. Таким чином місцеве населення завдає шкоди не лише рослині, а й собі. Адже не секрет, що саме чорниця влітку годує більшість сільських родин.

Щоб мінімізувати такі випадки, працівниками лісової охорони державних лісогосподарських підприємств та груп оперативного реагування проводяться рейди лісовими масивами. У сезон заготівлі чорниці, що збігається із пожежонебезпечним періодом, коли у лісі перебувають тисячі людей, ведеться посилене патрулювання. Не лише на виявлення порушників. А й із метою профілактичної та роз’яснювальної роботи.

Таким чином за цей сезон у лісах Волині працівниками ДЛО та груп оперативного реагування було виявлено 89 випадків таких порушень. Винних притягнено до адмінвідповідальності (ст. 70 КУпАП).

Нагадаємо також, що збір ягід із метою отримання прибутку від реалізації зібраної сировини здійснюється на підставі спеціального дозволу на використання природних рослинних ресурсів, відповідно ст. ст. 69, 73 Лісового Кодексу України, ст. 10 ЗУ «Про рослинний світ», за порушення такого порядку передбачено відповідальність за ст.70 КУпАП.

Крім того, за реалізацію лікарської та технічної сировини дикорослих рослин юридичними або фізичними особами, та які не мають дозволу на спеціальне використання природних ресурсів передбачено відповідальність за ст. 88-1 КУпАП (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), матеріали передаються до суду.




один коментар
  1. Vaccinium myrtillus (чорниця звичайна) – чекайте скоро в списках Червоної Книги України…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця