<

На Волині серцево-судинні захворювання та рак є основними причинами смертності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:13 | 23.05.2017 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

В Україні, на жаль, залишається актуальною проблема серцево-судинних захворювань. Вони, як і онкологічні недуги, – основні причини смертності українців. На Волині цей показник становить 70%. Про це говорили в Луцьку учасники наради-семінару “Ефективність впровадження клінічних настанов і протоколів надання медичної допомоги в практику лікаря внутрішньої медицини”. Зустріч відбулась у міській клінічній лікарні.

Волинь — чи не єдина поміж областей України, де приділяють значну увагу наданню хірургічної допомоги хворим із вадами серця.  Із 2011-го в області діє програма “Волинькард”, спрямована на профілактику серцево-судинних захворювань. У цьому плані волинянам уже є чим пишатися. На цьому наголосив у Луцьку позаштатний спеціаліст із терапії Мінохорони здоров’я  Василь Нетяженко, – повідомляє ВРД НСТУ.

– Волинь перша серед усіх областей започаткувала стентування. Тобто, область завжди мала хорошу позицію. І це зараз продовжується, – зазначив Василь Нетяженко.

Серед ініціаторів  програми «Волинькард» і створення обласного центру кардіоваскулярної патолої та тромболізису – доктор медичних наук, професор Андрій Ягенський. Розповідає:

Ми зараз, останні роки, активно працюємо, особливо працюємо з інфарктом-міокарда, по коронаграфії та стентуванні, дороговартісних інтервенційних втручаннях. Тому зрушення, звичайно, є. Ми знаходимося на початку шляху. Зараз запускається субпроект Світового банку. Тому ми очікуємо досить хороших результатів найближчим часом. 

Столичний гість Василь Нетяженко спілкувався в Луцьку із сімейними лікарями і кардіологами. Йшлося про стандарти діагностики гіпертонічної хвороби, лікування пацієнтів при високому артеріальному тиску. А саме – якими препаратами варто розпочинати лікування і до якого рівня необхідно знижувати тиск у людей поважного віку та інших хворих. Те, що пацієнти нині рідко звертаються до лікарів, на думку Нетяженка, неправильно, бо інколи буває запізно. Не лікуючи гіпертонію, людина й не підозрює, що недуга може перерости в інсульт чи інфаркт. Тому позиція медиків однозначна:

Залучити якомога більше лікарів і пацієнтів. Для того, щоб вони прийшли в аптеку і по виписаному рецепту отримали ліки, як правило, безплатно. І вже є деякі позитивні варіанти. Звичайно, деколи бувають недоліки в організації. Але, сподіваємося, що в найближчий час це все стане на свої місця, – повідомив Василь Нетяженко.

Лікарі застерігають: якщо є проблеми зі здоров’ям, з’являються болі у грудях, не гайте час і зверніться до фахівців. Аби не було пізно. До того ж, нині стрімко розвиваються інвазивні методи лікуванн, доступні жителям сіл і міст.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер