<

На Волині перепоховали останки невинних жертв масових розстрілів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:53 | 23.09.2014 / Новини / , /
Перегляди
19
/ Коментарі відсутні
IMG_20140923_122115

На Федорівському кладовищі у Володимирі-Волинському 23 вересня відбулося урочисте перепоховання решток невинно убієнних та замордованих людей у період другої світової війни, – інформує інтернет-видання «БУГ».

Рештки було знайдено під час археологічних розкопок на валах городище. Це вже вчетверте разом збираються представники української та польської сторони, аби вшанувати пам’ять загиблих. Цього разу братська могила вмістила в себе майже 1500 останків жінок, дітей та чоловіків. На перепоховання прибули поважні особи як з української так і з польської сторін.

«Сьогодні ми виконуємо свій християнський обов’язок перед безіменними, невинними, замордованими які загинули від рук НКВДистів. Сьогодні ми ховаємо останки 1494 осіб», – зазначив міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк.

Зі словом перед усіма присутніми виступив і голова українського інституту національної пам’яті Володимир Вятович, який сказав, що під час роботи археологи хотіли знайти древні стіни валів городища, але на заваді стало 20 ст., яке сховало у землю тисячі людей, що померли мученицькою смертю. Він додав, що перепоховання стало можливим завдяки співпраці польської та української сторін.

«Сьогодні наші держави повинні дбати про наших громадян та пам’ятати про загиблих, аби не допустити подібної трагедії в сьогоденні» – зазначив заступник міністерства оборони віце-прем’єр міністра Польщі Мацей Янковський.

На думку відповідально секретаря державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті міністрів України Святослава Шеремети, всі ці особи загинули лише за те, що не поділяли думки тоталітарного режиму.

IMG_20140923_121601

Після промов представників влади зі сторони Польщі та України розпочався спільний молебень. За упокій душ невинно вбитих жертв комуністичного та нацистського режимів молилися отці з українських та польських храмів.

За словами представника Ради охорони пам’яті, боротьби і мучеництва Республіки Польща Домініки Семінської, роботи з ексгумації решток будуть продовжуватись і надалі. «Невідомо, скільки ще поховань ми знайдемо», – додає вона.

Про важливість співпраці та співдружності українського та польського народів зауважила і генеральний консул Республіки Польща в місті Луцьк Беата Бживчи, яка сказала, що ми разом будуємо своє майбутнє і при цьому пам’ятаємо наше минуле. З огляду на всі події, Україні та Польщі йти однією дорогою.

На завершення урочистого перепоховання у пам’ять про загиблих пролунав урочистий залп.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок