<

На Волині місяць не можна буде ловити раків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:26 | 19.08.2019 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

В період з 20-го серпня по 30-го вересня у Волинській області розпочинається друга линька раків та встановлюється заборона на їх вилов.

Головним періодом у житті раків є «линька», оскільки в цей період вони не лише міняють свій хітиновий покрив на новий, але разом з цим оновлюють зябра та травні органи. Поки новий покрив не затвердіє – вони можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, адже стають малорухливими, – інформує Кордон.

Через природну незахищеність раки під час линьки потребують додаткового захисту. З цією метою і встановлюється заборона на їх вилов.

Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди в наслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25,5 грн.

Також, залежно від ступеня завданих збитків, передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним або іншим водним добувним промислом). Дана стаття передбачає накладення штрафу в розмірі від 1 700 до 6 800 грн або обмеженням волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь, засобів промислу та всього добутого.

Проте варто пам’ятати, що обмеження тривають не тільки у період линьки. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

 «Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції цього виду біоресурсів під час природного відтворення. Тому закликаю громадян бути відповідальними, дотримуватися заборони та не порушувати природоохоронного законодавства», – закликав начальник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Куньчик.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер