<

«На Волині діє 11 приймалень нардепів-мажоритарників та 29 – осередків парламентських партій», – ОПОРА

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:36 | 26.05.2016 / Новини /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Наскільки розгалуженою є мережа осередків політичних партій на Волині, яка партія в Україні та на Волині лідирує за кількістю партійних осередків, скільки на Волині є зареєстрованих партійних осередків, а скільки – реально діючих, а також які політичні сили приховують інформацію про мережу своїх регіональних осередків, розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час інформаційного форуму на тему: «Стандарти та досвід роботи парламентських партій у Волинській області».

Захід відбувся у четвер, 26 травня, в конференц-залі готелю «Україна» м. Луцька в рамках Програми USAID «РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Під час заходу громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата презентувала Всеукраїнську карту контактів приймалень парламентських партій та народних депутатів, обраних в мажоритарних округах та представила аналіз щодо ситуації з приймальнями партій та депутатів як по Україні, так і у Волинській області.

«За інформацією Міністерства юстиції України станом на сьогоднішній день в Україні зареєстровано 297 політичних партій. На Волині зареєстровано 229 обласних партійних осередків. Щодо парламентських партій, то відповідних обласних, міських, районних осередків в Україні налічується 21 058, у Волинській області – 777. Абсолютним лідером як в Україні, так і на Волині за кількістю зареєстрованих партійних осередків є Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», в якої їх налічується в Україні 16 862, а на Волині – 689», – розповіла Катерина Шарпата.

Експерт також розповіла про особливості та результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА щодо функціональної активності осередків парламентських партій на Волині.

«Відповідний моніторинг здійснювався протягом березня-квітня 2016 р. у три етапи. На першому етапі від Громадянської мережі ОПОРА було надіслано запити з проханням надати інформацію про мережу партійних осередків у Волинській області керівникам обласних осередків шести парламентських партій: «Народний Фронт»; Блок Петра Порошенка «Солідарність»; Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»; «Об’єднання «Самопоміч»; Радикальна партія Олега Ляшка; Опозиційний блок. Під час другого етапу представники Громадянської мережі ОПОРА особисто відвідали усі обласні, міські та районні осередки політичних партій відповідно до отриманих на запит адрес. На третьому етапі на основі відомостей, отриманих в результаті перевірки функціональної активності осередків політичних партій по всій Україні, було сформовано «Всеукраїнську карту контактів осередків політичних партій та приймалень народних депутатів», зазначила Катерина Шарпата.

У результаті моніторингу відповідь на запити Громадянська мережа ОПОРА отримала лише від чотирьох політичних сил: «Народний Фронт», Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч». Відповідно до наданої інформації: «Народний Фронт» на Волині має 7 діючих осередків політичної партії та 10 відповідальних представників в районах; Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 2 осередки політичної партії; Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 8 осередків (лише у містах); «Об’єднання «Самопоміч» – 6 осередків політичної партії.

В результаті перевірки отриманої інформації, представниками Громадянської мережі ОПОРА було виявлено наступні партійні осередки: «Народний Фронт» – 0 осередків політичної партії та 17 відповідальних представників в районах; Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 2 осередки політичної партії; Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 20 осередків; «Об’єднання «Самопоміч» – 6 осередків політичної партії.

На сьогоднішній день на Волині діє також 11 громадських приймалень народних депутатів України. Зокрема, Ігор Гузь має 4 діючі громадські приймальні у своєму виборчому окрузі (м. Любомль, м. Володимир-Волинський, м. Нововолинськ, смт Іваничі) та 2 – за межами округу (м. Луцьк, смт Стара Вижівка); Сергій Мартиняк – 1 приймальню (м. Луцьк); Степан Івахів – 3 приймальні в окрузі (м. Ковель, смт Ратне, смт Стара Вижівка) та 1 у м. Луцьку; Лапін Ігор Олександрович не має жодної постійно діючої громадської приймальні.

За словами громадського консультанта Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області, усі діючі осередки парламентських партій та приймальні народних депутатів з відповідною контактною інформацією нанесені на «Всеукраїнську карту контактів осередків політичних партій та приймалень народних депутатів». На сьогоднішній день на карті позначено 1 027 осередків парламентських партій та 415 приймалень народних депутатів. У Волинській області на карті позначено 41 осередок парламентських партій та 11 громадських приймалень нардепів.

Під час заходу присутні (депутат Луцької міської ради від політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Григорій Пустовіт, керівник Волинської обласної організації політичної партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Роман Романюк, помічниця народного депутата Ігоря Лапіна Оксана Ютовець, помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч, політолог Тарас Літковець, експерти Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Михайло Наход та Михайло Шелеп, політолог Василь Пахолок) обговорили стандарти належної роботи та практичні проблеми діяльності парламентських партій на регіональному рівні.

Зокрема, учасники заходу звернули увагу на низький рівень політичної культури в Україні, недосконалість виборчого законодавства та закону «Про політичні партії в Україні», обговорили можливість удосконалення процесу участі політичних партій у виборах та процесу фінансування політичних партій.

8319e316-4923-400c-b55c-d22a925203f1
79f0a623-e648-41ed-8b77-b4acec86ab32
dd5c2acf-ebc6-474a-8b05-13efda08d418
01a8ada0-a7aa-4036-9333-81506afa3070
f2a3fe66-48c7-4860-9d55-d99448134a6e
947eb50b-d22a-4195-9302-37f15b36b4c1




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер