<

На позачерговому засіданні уряду ухвалили рішення щодо розблокування роботи НАЗК

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:05 | 30.10.2020 / Новини / , , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

29-го жовтня за участі президента Зеленського відбулося термінове позачергове засідання Кабінету Міністрів, на якому ухвалено розпорядження, що дасть змогу розблокувати діяльність Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Рішення про скликання засідання уряду ухвалили на позачерговому засіданні РНБО.

Термінове засідання уряду відбулося в Офісі Глави держави на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України, – йдеться на сайті ОП.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на необхідності обговорити реакцію на нові загрози та виклики національній безпеці.

«Йдеться про загрозу антикорупційній реформі та забезпечення повноцінної роботи антикорупційних органів», – сказав він.

Прем’єр-міністр нагадав, що Володимир Зеленський повернув до законодавства норму про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, яку було скасовано Конституційним Судом 26-го лютого 2019 року.

Голова уряду наголосив, що рішення Конституційного Суду, ухвалене 27-го жовтня, поставило під загрозу електронне декларування.

«Кабінет Міністрів України за ініціативою Президента України затверджує рішення, яке стане кроком до відновлення повноцінної роботи реєстру декларацій. Уже завтра кожен українець зможе зайти й побачити декларації чиновників і політиків», – констатував Денис Шмигаль.

Розпорядження «Деякі питання діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції», розглянуте та ухвалене урядовцями, дасть змогу розблокувати діяльність НАЗК.

Згідно з документом, з метою забезпечення належної реалізації закону «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції має забезпечити відкритий цілодобовий доступ на своєму офіційному веб-сайті до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Також НАЗК має забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Державні органи, органи місцевого самоврядування мають забезпечити доступ Нацагентства до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, зокрема тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателями яких вони є. Також вони мають надавати інформацію, серед іншого з обмеженим доступом, за письмовими запитами Національного агентства з питань запобігання корупції.

До слова, на позачерговому засіданні РНБО, яке 29-го жовтня скликав Зеленський через скандальне рішення КСУ щодо неконституційності окремих положень закону про запобігання корупції та статті 366-1 Кримінального кодексу України, президент України дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроект, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному Суді, – інформує ОП.

Глава держави особливо наголосив на загрозах, які становить таке рішення для країни та її національної безпеки.

«У нас не буде грошей, у нас не буде підтримки, будуть скасовані і напрацьовані проєкти, і підтримка Світового банку (якщо рішення КС залишаться чинними – ред.) . У нас буде велика діра в бюджеті. А головне – ми не розуміємо, який сюрприз Конституційний Суд зробить завтра чи післязавтра», – сказав Володимир Зеленський.

Він не впевнений що судді Конституційного Суду самі вирішили зробити те, що зробили

«Я не впевнений, що судді Конституційного Суду самі вирішили зробити те, що вони вчора скоїли. Треба робити швидкі, але адекватні кроки. На законодавчому рівні – я впевнений, що це справедливо, – невідкладно зареєструвати законопроект у Верховній Раді, де передбачається відновлення доброчесності конституційного судочинства в Україні», – акцентував президент.

В свою чергу, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов зазначив: низка останніх подій, пов’язаних з рішенням КСУ, дає вагомі підстави вважати, що існує цілісний план, спрямований проти основ української державності. Зокрема, Суд виступає «криголамом» досягнень нашої держави на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції, руйнуючи антикорупційне законодавство.

Він нагадав, що, крім останнього рішення, Конституційний Суд у лютому 2019 року скасував закон про незаконне збагачення. Внаслідок цього правоохоронці закрили гучні кримінальні провадження, результативності щодо яких від влади вимагає суспільство.

«Такі дії Суду мають низку не просто негативних, а катастрофічних наслідків як у внутрішньо-, так і в зовнішньополітичному вимірі нашої країни. Кардинальним чином змінюється атмосфера відносин України з Євросоюзом, з нашим євроатлантичним співтовариством», – сказав він.

Олексій Данілов також звернув увагу, що скандальне рішення Суд ухвалив одразу після закінчення місцевих виборів, які самі по собі в частині децентралізації містять дуже складні виклики національній безпеці. На його переконання, такі кроки та їхня послідовність свідчать про цілеспрямованість і продуманість антидержавних дій.

Читайте також:

Конституційний суд заблокував призначення переможців місцевих виборів – НАЗК

Голова НАЗК Олександр Новіков зазначив, що КСУ знищив усю систему запобігання корупції, відкинувши в 1991 рік.

«Все, що будувалося за роки незалежності України, було демонтовано рішенням КСУ. Це відбулося всупереч позиції громадян України, 91% з яких вважають корупцію серйозною проблемою для українців», – наголосив він, додавши, що нинішні органи державної влади демонструють нульову толерантність до корупції, було напрацьовано Антикорупційну стратегію, яку планували подати на розгляд Верховної Ради.

За результатами засідання було ухвалено рішення, зокрема, щодо вжиття Кабінетом Міністрів невідкладних заходів щодо тимчасового порядку ведення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також проведення спеціальної перевірки.

Володимир Зеленський запропонував терміново розробити та внести на розгляд Верховної Ради як невідкладний законопроект про відновлення довіри до конституційного судочинства. Також було ухвалено рішення про активізацію діяльності Комісії з питань правової реформи при Президентові України та прискорення подання пропозицій щодо судової реформи.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер