<

На позачерговому засіданні парламенту розглянуть звернення Порошенка про запровадження воєнного стану в Україні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:45 | 26.11.2018 / Новини / /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Президент Петро Порошенко просить Верховну Раду розглянути на позачерговому засіданні в понеділок рішення про запровадження воєнного стану в Україні на 60 днів. Голова Верховної Ради Андрій Парубій скликає позачергове засідання парламенту на 16:00 26-го листопада. 

Про це Порошенко заявив під час засідання РНБО в ніч на понеділок, – повідомляє Українська правда.

“Я як президент, як верховний головнокомандувач Збройних Сил, відповідно до Конституції приймаю рішення підтримати пропозицію воєнного комітету винести на засідання РНБО відповідне рішення і звернутися з ним до Верховної Ради України”, – сказав Порошенко.

“Я звертаюся до народних депутатів завтра прибути на надзвичайне засідання Верховної Ради для того, щоб ми провели в закритому режимі обговорення проекту рішення і відповідального прийняття необхідного рішення для забезпечення оборони держави”, – заявив він.

У ході засідання секретар РНБО Олександр Турчинов запропонував президенту ввести воєнний стан строком на 60 діб.

Порошенко додав, що після агресії РФ у неділю Україна не виключає інших операцій, в тому числі наземних, проти суверенітету і територіальної цілісності України.

https://www.facebook.com/petroporoshenko/videos/357205608158843/

Президент наголосив, що введення воєнного стану “не означає оголошення війни”.

Запровадження воєнного стану ніяким чином не означає, що Україна буде проводити будь-які наступальні дії… Україна ні з ким не планує воювати. Він (воєнний стан – ред.) запроваджується виключно для оборони”, – сказав він.

“Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного шляху звільнення українських територій”, – наголосив Порошенко, підкресливши, що Україна буде й надалі дотримуватися Мінських домовленостей.

Він також додав, що запровадження воєнного стану не буде передбачати обмеження конституційних прав і свобод громадян.

За словами президента, після оголошення воєнного стану буде проведена робота з резервом військовослужбовців першої черги.

Вже зараз ми отримали сотні дзвінків від учасників АТО, які перебувають в резерві, щодо того, що вони вже пакують рюкзаки і готові заступати на оборону держави“, – сказав він.

“Рішення не передбачає негайної мобілізації, але буде проведена робота з резервом першої черги. Я звертаються до вас, шановні ветерани, бути напоготові”, – заявив Порошенко.

Він наголосив, що застосування зброї з боку Росії та атака на українські кораблі не були спровоковані: “Це була звичайна операція по переміщенню кораблів до пункту дислокації. Вони не мали ніякої особливої зброї, крім штатної, ніяких особливих завдань”.

“Хочу наголосити, що жодним чином українська влада і українське військове керівництво не були проінформовані про подібну поведінку з боку російських Збройних сил”, – підкреслив Порошенко.

РНБО України одноголосно підтримала пропозицію ввести воєнний стан терміном на 60 діб. 

“На виконання рішення РНБО України і зверення президента України, на понеділок, 26 листопада на 16:00 я скликаю позачергову сесію Верховної Ради України”, – зазначив Парубій.

“Вже п’ятий рік триває російська агресія проти України. Окуповано Крим і частина Донецької і Луганської областей. Практично щодня позиції наших військових обстрілюють російські терористи на Донбасі. Очевидно, що фронт російської агресії розширився і тепер він сягає Чорного і Азовського морів. 

25 листопада на кораблі Військово-морських сил України було здійснено підступну атаку російських військових. Такі дії російського агресора – порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права. Весь світ побачив докази російської військової агресії, з якими вже ніхто не зможе посперечатися. Адже весь світ побачив відео, де російські військові кораблі атакують українські”, – заявив голова ВР.

Нагадаємо, Зранку 25 листопада Військово-морські сили ЗСУ повідомили, що прикордонні кораблі РФ “здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”: російський прикордонний корабель “Дон” здійснив таран українського рейдового буксиру.

Станом на 20:28 у Командуванні ВМС ЗСУ повідомили, що проти корабля ВМС ЗС України під час виходу з Керченської протоки катери Прикордонної служби ФСБ РФ застосували зброю.

“Малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ” та “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ”, – повідомили у ВМС.

Згодом стало відомо про 6 поранених українських військових.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер