<

На кордоні Вірменії та Азербайджану почалися бойові дії, є загиблі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:00 | 13.09.2022 / Новини / /
Перегляди
532
/ 1 коментар

13-го вересня підрозділи збройних сил Азербайджану розпочали інтенсивний обстріл вірменських позицій з артилерії та великокаліберних гармат.

У Міноборони Вірменії зазначили, що обстріл ведеться в напрямку населених пунктів Горіс, Сотк та Джермук. Зазначається, що азербайджанська армія також використовує БПЛА, передає ТСН. 

Натомість у Міноборони Азербайджану стверджують, що диверсійні групи збройних сил Вірменії у темний час доби замінували ділянки між позиціями підрозділів азербайджанської армії та дорогами постачання у різних напрямках.

«У результаті вжитих нашими частинами термінових заходів щодо негайного запобігання цим актам відбувся бій», – йдеться у повідомленні азербайджанського відомства.

У Міноборони Азербайджану також зазначили, що є втрати з обох сторін.

Оборонне відомство Азербайджану повідомило, що деякі позиції, укриття та опорні пункти азербайджанської армії були обстріляні підрозділами збройних сил Вірменії з різних видів зброї, зокрема з мінометів. Внаслідок цього пошкоджено військову інфраструктуру.

Дії збройних сил Вірменії у Міноборони Азербайджану називають провокаціями, які несуть військову загрозу щодо суверенітету країни.

«Вживаються необхідні заходи для придушення вогневих точок збройних сил Вірменії та недопущення розширення масштабів військового конфлікту», – йдеться у повідомленні.

У ніч проти 13-го вересня прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів засідання Ради безпеки. На зустрічі було ухвалено рішення звернутися до російської федерації для застосування положень угоди про Організацію Договору про колективну безпеку через «агресію, здійснену Азербайджаном проти суверенної території Вірменії». 

Як відомо, ОДКБ об’єднує Вірменію, білорусь, росію, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан. 

Раніше голова вірменського уряду провів телефонну розмову з президентом рф володимиром путіним, а також зателефонував президенту Франції Еммануелю Макрону та державному секретарю США Ентоні Блінкену.

Натомість Міністерство оборони Азербайджану назвало інформацію про вторгнення азербайджанських військ на територію Вірменії абсурдом.

Довідково: 

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває ще з 1990-х років. Попередній серйозний епізод вдалося загасити восени 2020 року, коли до Карабаху ввели російських миротворців.

Новий виток конфлікту трапився в березні 2022 року, вже після російського вторгнення до України, але надії українців, що рф загрузне в новій війни і послабить тиск, не справдилися.

17-го липня цього року президент Азербайджану звинуватив росію та Вірменію у порушенні угоди щодо Нагірного Карабаху. За його словами, Міноборони росії не виконало своєї обіцянки забезпечити виведення вірменських військових із Нагірного Карабаху до червня 2022 року.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа