<

На колишню 51 бригаду чинять тиск

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:29 | 17.12.2014 / Новини / /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

На бійців колишньої  51-ої механізованої бригади відверто чинять тиск.

Військова прокуратура змушує військовослужбовців  зізнатись у дезертирстві  і обіцяє умовний термін. Є такі хлопці які погодились, їх діставали телефонними дзвінками майже щодня. На захист бригади стали громадські активісти та правозахисники Запоріжжя – повідомляє сайт newsru.ua

До Запоріжжя з Волинської області повернулися 18 бійців 51-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України, що опинилися на території РФ в ході боїв в зоні АТО і звинувачуються у дезертирстві. Бійці заявляють, що прокуратура погрожує їм в’язницею і змушує підписувати угоду зі слідством про визнання провини в дезертирстві.

У вівторок, 16 грудня, у Запоріжжі, біля військової частини 55-ї артилерійської бригади, зібралися активісти місцевих громадських організацій та 18 підсудних бійців 51-ї окремої механізованої бригади ЗС України, звинувачених запорізькою військовою прокуратурою в дезертирстві після того, як їх формування в ході боїв АТО виявилося на території Росії.

Бійці розповідають, що вони змушені були повернутися з Волинської області, де знаходиться їхня військова частина, до Запоріжжя, оскільки “відмовилися підписувати з прокуратурою угоду на визнання своєї провини в дезертирстві”, за що отримали б умовне покарання терміном на 3 роки, тому прибули до Запоріжжя для ознайомлення з матеріалами справи.

Як повідомив боєць 51-ї бригади Ігор Лавренюк, з 34 бійців бригади лише 18 не піддалися на погрози прокуратури і не погодилися визнавати себе винними в дезертирстві.

“Слідчі прокуратури телефонували до всіх нас, говорили, що якщо не підпишемо угоду зі слідством, нас відвезуть в Луганську область, де ми будемо півроку, а потім буде суд. А потім буде в’язниця – років п’ять. Ми відмовилися. Хоча багато хлопці вже погодилися, бо в них сім’ї, діти, потрібно працювати, а не роз’їжджати. Але я не вважаю себе винним у ситуації, в якій влітку опинилася наша 51-я бригада. Виходить, ми винні тільки в тому, що вижили в цьому пеклі”, – сказала Лавренюк.

Запорізькі активісти-майданівці та представники громадських організацій повідомили журналістам, що захищатимуть ні в чому не винних українських солдатів аж до виправдувального вироку.

“З яким цинізмом працівники військової прокуратури нехтують людьми: або ти погоджуєшся бути зрадником, таким не будучи, отримаєш умовний термін і будеш на волі, і будеш нести це клеймо все життя – зрадника. Люди, які під “Градами” сиділи 10 днів без їжі, без води, без зброї, захищали Батьківщину, брали вогонь на себе, стали одразу зрадниками”, – зазначив запорізький активіст Павло Бовкун.

У вівторок, 16 грудня, активісти звернулися з претензіями до військової прокуратури Запорізької області, заявивши, що влада “повинна зупинити судове свавілля”.

Як повідомив громадським прокурор військової прокуратури регіонуМихайло Івлієв, дії прокуратури законні. Він також зазначив, що не знає фактів тиску на солдатів з боку слідчих.

За словами прокурора, вирок винесено щодо 5 військовослужбовців. Він набирає законної сил після закінчення 30 днів. Ще 9 осіб уклали угоду зі слідством, інші не погоджуються, відповідно, матеріали будуть зібрані в суд.

Як зазначив прокурор, суд над бійцями, які не підписали угоди зі слідством, відбудеться в Луганській області.

Нагадаємо, 29 липня більше 40 бійців 51-ї бригади перетнули кордон з Росією в районі пункту Ізварине в Луганській області. За словами офіцера 51-ї бригади, бійці були змушені це зробити, щоб не потрапити під обстріл терористів. Потім військові були доставлені до Запоріжжя у військову частину. 31 липня військовослужбовцям були пред’явлені звинувачення по ст. 409 КК (“ухилення від військової служби”). Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 10 років.

1 грудня Офіційно припинила своє існування 51-ша окрема механізована бригада з Володимира-Волинського.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа