<

На Горохівщині громада проголосувала за перехід храму до ПЦУ, проте не все так просто

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:38 | 21.01.2019 / Новини / /
Перегляди
16
/ коментарів 6

У селі Скобелка у неділю, 20 січня громада вирішила перейти в ПЦУ. Водночас  частина людей – за різними даними від 30 до 250 людей – бажають лишитися зі священиком Назарієм Філіповичем, а той виходити з УПЦ МП не хоче.

«Після тривалих суперечок на церковному подвір’ї, Свято-Миколаївська релігійна громада УПЦ села Скоблека разом з настоятелем вчергове засвідчила своє бажання залишитись у підпорядкуванні канонічної Української Православної Церкви» – йдеться в офіційному повідомленні прес-служби Волинської єпархії УПЦ МП, повідомляє Перший.

При тому чисельності «громади УПЦ села Скобелка» там не називають.

У Скобелці Горохівського району у неділю, 20 січня відбулися збори громади, 267 людей проголосувало за перехід церкви до ПЦУ, а 35 – проти. Окрім того, місцева мешканка розповідала, як до церкви приїхали священики УПЦ МП і «тітушки».

Водночас повідомлялося, що прихильники УПЦ МП в час проведення зборів знаходилися в церкві.

Як ідеться у повідомленні прес-служби Волинської єпархії УПЦ МП, Богослужіння у церкві в той день очолив секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, а не настоятель храму Назарій Філіпович, який йому співслужив разом з «гостями у священному сані».

Нагадаємо, як повідомляло видання Район.Горохів, до церкви у той день приїхало до десяти священиків УПЦ МП.

«Разом з тим, під кінець Богослужіння, на територію храму почали сходитись прихильники ПЦУ (УПЦ КП), які планували провести цього дня збори про зміну юрисдикційної підлеглості. До них долучився місцевий декан УПЦ КП – Андрій Сидор та інші представники Київського патріархату. Варто зауважити, що активісти не брали участі у Божественній літургії, проте заявляли про своє право впливати на подальшу долю релігійної громади» – кажуть у Волинській єпархії УПЦ МП.

«Після тривалих суперечок на церковному подвір’ї, Свято-Миколаївська релігійна громада УПЦ села Скоблека разом з настоятелем вчергове засвідчила своє бажання залишитись у підпорядкуванні канонічної Української Православної Церкви. Настоятель і віруючи звертаються до усіх про молитви, окільки побоюються захоплення їхнього зраму прихильниками ПЦУ (УПЦ КП)» – йдеться у повідомленні прес-служби.

Водночас прес-секретар єпархії Олег Точинський у коментарі «Першому» повідомив:

«У Скобелці нічого особливого не відбулось. …Оголошення про так званий збір громади було опубліковане у ЗМІ, тому якщо хтось прочитав його і вирішив приїхати, це не означає, що там були якісь, як ідеться в окремих повідомлення, «тітушки». І з однієї сторони і з іншої були люди, які не належать до громади села Скоблеки, однак вони не брали участі у жодних голосуваннях і не вчиняли якихось протизаконних дій. Інакше, думаю, вже були би складені протоколи та прийняті відповідні рішення».

«Якщо «тітушками» тепер будуть вважатись усі немісцеві, то я можу сказати, що з боку тих, хто вимагав переходу громади УПЦ в УПЦ КП також були тітушки. Якщо впадати у крайнощі, тоді я також – «тітушка», бо у мій бік лунали подібні звинувачення» – додав він.

«Що ж до ситуації, – все відбулось в міру спокійно і цивілізовано. Питання не закрите. Хоча частина громади села провела якісь там голосування, однак громада УПЦ залишилась одностайна у своїй позиції. Вони не бажають змінювати своєї конфесійної підлеглості» – наголосив прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП.

Він додав: «За УПЦ у селі підписалося більше 250 людей». 

Пізніше він уточнив, що на богослужінні було «близько 60 чоловік» прихильників УПЦ МП.

Водночас трохи іншу інфомрацію подає власкор видання Волинь24, який був на місці події  у неділю, 20 січня.

Сільський голова Михайло Цуцман розповів, що під час різдвяних свят віряни зібрали підписи, де більшість (а це близько семиста селян) підтримали новостворену українську церкву.

«У нас приблизно тисяча, трошки більше людей, які мають право голосу, які старші 18-ти років. За моєю інформацією, понад сімсот людей висловились за перехід у Помісну православну церкву» – розповів сільський голова.

«З тої сторони від священика теж ходили, але там питання неправильно ставили: ти за священика чи не за священика. Там за церкву взагалі мови не було», – стверджує Михайло Цуцман.

Змінити конфесію згодились не усі скобелчани. Близько тридцяти людей разом із настоятелем храму виступили проти. Тож на свято Водохреща, 20 грудня, мешканці зібралися на подвір‘ї церкви, аби провести остаточні збори.

Процес волевиявлення затримався. Настоятель храму отець Назарій із близько двома десятками парафіян не хотів виходити з церкви та після звершення святкової служби почав правити вечірню. Тим часом, біля храму зібрались сотні людей. Чекаючи отця Назарія, вони колядували.

Декан Горохівського району Православної церкви України Андрій Сидор висловив переконання, що перехід таки відбудеться.

«Є закон України про те, як краще громаді перейти у лоно Православної церкви України – дві третини, в нас є більше, я думаю, в нас питання вирішені. Тут просто затягується процес, щоб не надати церкві можливість молитися рідною своєю українською мовою. Ми знаємо, що на Сході гинуть наші хлопці, і ми хочемо в українських храмах молитися за наших воїнів, за перемогу над супротивником, а не молитися за воїнство «его оттечества», – каже отець Андрій.

Під час бесіди місцевого активіста Анатолія Головчуна з отцем Назарієм Філіповичем священик запропонував зробити окремі перемовини у дзвіниці, куди ввійде по семеро представників від кожної сторони.

«З дзвіниці ми не тікаємо, почекаєте цих десять хвилин, ми прийдемо – все скажемо», – звернувся до присутніх настоятель храму.

Священики Української православної церкви Московського патріархату намагались переконати селян не поспішати з переходом в ПЦУ. Пізніше запропонували служити в храмі по черзі.

«Для того, щоб не було різних непорозумінь, не було різних сварок, не було, вибачте за слово, мордобою – ми, я як священик цієї громади – пропоную такий варіант: почергово. Одну неділю ми молимося в церкві, другу – ви», – запропонував отець Назарій Філіпович.

На такий варіант більшість селян не погодилась. Тому люди вирішили провести додаткові збори у письмовому форматі. Кожен вірянин, хто підтримує перехід до Православної церкви України, поставив свій підпис у бланку.

Врешті більшість скобелчан знову ж таки підтвердили бажання приєднатись до Православної церкви України. Громада склала прокол зборів.

https://youtu.be/o-AKPvhBbLE

У селі хочуть зробити ще одні збори, де розглядатимуть робочі моменти процедури переходу. Проте, люди розуміють, що цей процес легким не буде, адже є супротив зі сторони настоятеля.

Отець Назарій каже, що теж відстоюватиме право служити у храмі для своєї, хоч і невеличкої, близько тридцяти осіб, церковної громади. 




коментарів: 6
    • Де братній народ ,за поребриком?Цей братній народ вже дванадцять тисяч наших людей угробив ,а ти про якесь ьратство .Єзакон ,а коли ФСБешний піп хоче московськоі парафіі ,то в Раші іх неміряно ,нехай іде до своіх братів .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер