<

На Донбасі не підлягають експлуатації 40 шахт

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:28 | 9.07.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

На Парламентській асамблеї ОБСЄ, яка почалася 8 липня в Берліні, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зробив доповідь на тему Вплив збройного конфлікту на сході України на навколишнє середовище.

Про це міністр повідомив на своїй сторінці у Facebook.

“Моя доповідь базувалася на проведеному Мінприроди спільно з ОБСЄ моніторингу екологічного стану навколишнього середовища на сході України. Намагався донести всю важливість екологічних загроз для європейського континенту в результаті розпочатих РФ бойових дій в індустріальному регіоні, де розміщувалося 25% підприємств української промисловості. З них 80% – екологічно небезпечної”, – підкреслив він.

Семерак зазначив, що окремо зупинився на ситуації із шахтою Юнком, затоплення якої несе радіаційну загрозу не тільки для України, а й сусідніх країн.

“Україна так і не побачила жодного обґрунтованого висновку, на підставі якого було прийнято рішення затопити цю шахту”, – заявив він.

За словами міністра, міжнародне співтовариство постійно відстежує інформацію, що стосується Донбасу. А Мінекології вже зараз активно працює над виробленням спільного плану дій та пошуком можливостей для залучення міжнародної допомоги для відновлення регіону.

“Уже зараз зрозуміло, що на це буде потрібно не один рік. За нашою інформацією, близько 40 шахт на даний момент не підлягає подальшій експлуатації. Майже у 20 разів перевищена концентрація забруднювальних речовин у ґрунтах на територіях, де велися активні бойові дії. Гостро стоїть питання розмінування … Також гостре питання якості води в регіоні. З нею там проблеми були ще до війни”, – перерахував він.

Семерак додав, що його відомство продовжує співпрацю з ОБСЄ і планує провести моніторинг стану річки Сіверський Донець, з якої п’ють воду мешканці кількох областей і яка теж постраждала від військових дій.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця