<

На «Бандерштаті» розповіли, чому не слід забороняти російську музику

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:28 | 16.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
423
/ коментарі 4

Допоки в Україні триває війна з Росією, проведення концертів російських артистів з антиукраїнською позицією є національною ганьбою для українців. Натомість чи забороняти виступи тих російських виконавців, які мають чітку позицію щодо України, – питання дискусійне.

Принаймні так вважає арт-директор фестивалю «Бандерштат», фронтмен гурту Фіолет, письменник Сергій Мартинюк. Цими думками він поділився з бандерштатівцями на гутірковій сцені фесту, пишуть Волинські новини.

Фестивальники цікавилися в засновника «Бандерштату», як він ставиться до виступів російських виконавців на інших українських фестивалях.

«І хоча я не з тих людей, які займатимуться засудженням, але для мене досі лишається актуальним питання війни й доречності виступів в Україні російських артистів. Однак є артисти, я так вважаю, які займають достатньо чітку позицію стосовно Криму, путінської влади, війни на сході, і я глобально не бачу причини відмовляти їм у в’їзді в Україну і у виступах на українських фестивалях.

Можливо, це не зовсім доречно для «Бандерштату», але для інших неідеологічних, а суто розважальних фестів – цілком ок», – певен музикант.

«Atlas Weekend – це відверто комерційний фест, головний акцент якого спрямований на максимально яскраве шоу. Звідси там Вєркі Сєрдючкі, Поплавські, Мєладзе. Але з іншого боку вражає та кількість молодих українських артистів, яким Atlas Weekend дає можливість виступити на крутій професійній сцені.

Жоден український фестиваль не пропонує таких крутих сцен молодій хвилі українських артистів», – наголошує Сергій Мартинюк.

Також бандерштатівці цікавилися, як нині Україна мала би протистояти засиллю російського музичного контенту, зокрема серед молоді.

«Створювати потужний, стильний, якісний, конкурентоспроможний продукт, який буде розрахований саме на тінейджерів. Нині маємо мізер популярних хіп-хоп виконавців для підлітків, це факт, – пояснює музикант. – Ми можемо сто років боротися проти російського музла, забороняючи його, викорінюючи, знищуючи, але поки ми не запропонуємо молоді стильний україномовний продукт, який вона без нагинання буде слухати, ситуація абсолютно не зміниться.

Але я бачу серйозний прорив. Подивіться на гурт KALUSH, на alyona alyona. Це не питання року чи двох, за рік-два нічого не зміниться, але помітна позитивна тенденція.

За останні п’ять років з’явилися імена, які так чи так вже можуть конкурувати з російськомовним продуктом. Крім того, коли артист побачить, що в Україні є попит на україномовний контент такої жанрової стилістики, тоді піде рух. Ну, а музичні фестивалі повинні давати можливість виступати таким артистам».

Щоправда, додає Сергій Мартинюк, деякі українські артисти такого жанру надто дорого коштують. І «Бандерштат» не зміг цьогоріч їх запросити через чималі гонорари.




коментарів: 4
  1. То хто там має чітку позицію щодо України? Може гурт Воровайкі? Так не пустили ж..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер