<

На “Бандерштаті” екс-міністр економічного розвитку та торгівлі Павло Шеремета поділився рецептами успіху

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:38 | 5.08.2016 / Новини / /
Перегляди
45
/ Коментарі відсутні

Керівник школи управління Українського католицього університету та екс-міністр економічного розвитку та торгівлі Павло Шеремета під час гутірки на фестивалі “Бандерштат” розповів про основні чинники, які дозволять українцям добитися успіху в світі та причини, які цьому заважають.

ВАР пропонує вам конспект виступу відомого економіста.

****

У своєму виступі я хотів би розповісти про три речі:

Коли люди починають рухатися? Коли люди починають змінюватися, трансформуватися? Факт є такий, що люди починають змінюватися, коли їх припікає, коли є небезпека.

Якщо ми подивимося на схожі із нами країни: з потужним північним сусідом (КНДР), війною, країна була зруйнована. Ця країна Південна Корея. Хто б міг подумати, що країна, ВВП якої менше, ніж Танзанії, покаже такий успіх протягом 50 років:

Успіх Польщі: вони розуміли, що вікно можливостей після розпаду Радянського Союзу є коротким – 20-25 років. Тому вони ще тоді казали, що наявність слабої Росії – це тимчасовий фактор. Їм треба було повністю використати цей факт, поки Росія не стала сильнішою та не відновила свої амбіції. Тому ми в Україні навіть в чомусь можем подякувати північно-східному сусіду – Росії, що привів нас до тями. Бо ми б і далі думали, що у нас все добре.

Друге, це є те, що люди називають контроль імпульсів. Або те, що наша релігія називає спокусами, які не дають нам розвиватися настільки добре, наскільки західні сусіди. Чотири основні “спокуси”: Корупція: на жаль, все ще багато людей, які входять в державну службу і вважають, що це є місце заробити. Як із цим боротися, ми більш-менш знаємо. Зараз ця робота активізована, але там роботи ще дуже багато.

Лінь. Жодна країна не досягала успіху, коли мали б 5-6 тижнів відпусток, вакацій, велику кількість вихідних днів. Не може бути успіху, який падає з неба.

Третя спокуса – це є марнотратство. В 2014 році дефіцит бюджету був 13% від ВВП. Це не тому, що були великі витрати на оброну. Це ще до початку війни. У нас були надзвичайно великі субсидії НАК “Нафтогаз”, який мав платити замість нас світові ціни на газ. Уряд пізніше вирішив. Вигравали від того найбагатшні українці, які мали найбільші будинки.

Ми платимо світові ціни за все, автомобілі, ліки, будьщо. За газ треба теж платити світові ціни. “Але ж ми не отримуємо світових зарплат”, – скажите ви. Якщо брати весь світ, ми отримуємо світові зарплати. Ми отримуємо менше. порівняно із розвиненим світом. Але наша продуктивність приблизно в 10 разів нижча, ніж у всьому світі.

Наприклад, моя зарплата не має нічого спільного із державою. Я працюю в приватному секторі. Моя зарплата – це моя продуктивність. Працедавець ваш платить вам гроші за продуктивність. Наші доходи в цілому в країні залежать від продуктивності праці.

Четверта спокуса, яка у нас всіх є – це зневіра. Пара Римський декілька днів тому казав молодим людям: залишіть слід у житті, а не на дивані. Я теж буваю у зневірі, поганому настрої. Але я тоді кажу, що мій настрій залежить від мене. Ми керуємо своїм настроєм. Більшість людей творять своїх роботи в позитивному настрої.

Зневіра – це спокуса, бо так легше. Важче робити щось важче, але тільки так ми перемагаємо у світовій конкуренції. Нам потрібне відчуття вищості. Джамала своєю перемогою дала нам це відчуття. Я думаю, що різі країни по-різному вибудовують свою вищість. Росіяни говорять про русскій мір, поляки часто говорять “від моря до моря”. Але останні 20-25 років поляки говорять, що вони тяжко відпрацювали свої реформи та ніколи не падали.

Джамала довела, що ми можемо, якщо ми захочемо. Але коли в нас щось не виходить, ми знаходимо стільки причин цього…

Давайте розуміти, що ми завтра будемо там, де ми сьогодні захочемо. Давайте мріяти, як Джамала про цю перемогу. Вона також могла скаржитися, що нема грошей, війна , депересія. зневіра. Але ні, вона взяла та перемогла. Колив ви будете знайомитися із музикою наших гуртів на “Бандерштаті” – це хороший момент насититися енергією та творити наші нові продукти і послуги. І ви це зробите пізніше. Людит перемагають з позитивом, оптимізмом, вірою в себе та вірою в свою країну.

13669486_1005637252818787_3537689215086978394_o-848x565




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер