<

МЗС України має почати відстоювати інтереси українців у Білорусі – Ігор Гузь надіслав чергове звернення до міністерства

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:23 | 19.02.2017 / Новини / /
Перегляди
74
/ Коментарі відсутні

Уже майже рік минув як депутата Верховної Ради, заступника голови Комітету в закордонних справах Ігоря Гузя, без аргументування не пустили у Республіку Білорусь.

Міністерство закордонних справ України ще й досі вживає необхідних політично-дипломатичних заходів аби вирішити причину не пропуску парламентаря до цієї країни. А також міністерством була направлена нота, в якій висловили стурбованість щодо  необґрунтованої заборони. Таку відповідь з МЗС України надіслали Ігорю Гузю на його депутатське звернення.

Нагадаємо: 25 квітня 2016 року Ігоря Гузя не пропустили через білоруський кордон: провели обшук автомобіля, та поставили у паспорт відмітку «в’їзд заборонено». За інформацією Посольства України в Республіці Білорусь, Ігор Гузь  внесений міграційною службою РБ у список осіб, в’їзд яких на територію цієї країни є небажаними або забороненим до 1 вересня 2020 року, з ініціативи компетентних органів РФ відповідно до угоди із РБ. На думку депутата, це є неприпустимим фактом, що держава-агресор створює умови, що обмежують пересування народних депутатів України на територію Білорусі.

Оскільки, Ігор Гузь, як заступник голови Комітету в закордонних справах, працює над налагодженням контактів зі Східною Європою, і вважає, що активізація роботи українського та білоруського парламентів зможе поглибити співпрацю між двома братніми країнами.  Народного депутата також обурює той факт, що білоруські прикордонники не пропускають на територію наших громадян з паспортами нового зразка, т. зв. ID-картки, які міграційна служба видає з 1 жовтня 2016-го. Причиною є технічний характер, оскільки  інформація про це не внесена та не узгоджена в Угоді між Кабміном та Урядом РБ про безвізові поїздки громадян.

«МЗС України повинно нарешті почати відстоювати інтереси українців у Білорусі. Як бачимо: це проблема сотні українців, не тільки моя.  Тому, надіслав чергове звернення до міністра Павла Клімкіна розібратися і дати людям роз’яснення, чому ж виникають такі ситуації? А також нагадаю, ще й досі не маємо Посла України в Республіці Білорусь, який би захищав інтереси українців, там у них», – коментує Ігор Гузь.

Також він відзначив той факт, що завдяки оперативній реакції МЗС  українському письменнику Сергію Жадану нещодавно скасували таку ж заборону на перетин кордону. Тому Ігор Гузь закликав профільного міністра Павла Клімкіна сформувати рішучу позицію та віднайти механізм скасування заборони на в’їзд до Білорусі народним депутатам України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця