<

Московський Кирило розриває стосунки з патріархом Варфоломієм

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:05 | 14.09.2018 / Новини /
Перегляди
1
/ коментарі 2

Московський патріарх Кирило припиняє згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія під час богослужінь.

Про це заявив голова відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон на брифінгу після засідання синоду в Москві у п’ятницю, 14 вересня, – пише Gazeta.ua

Кирило зібрав позачергове засідання синоду Російської православної церкви через приїзд екзархів Константинопольського патріарха в Україну.

“Синод прийняв рішення про призупинення поминання патріарха Константинопольського за богослужінням Російської православної церкви.

Російська церква перериває участь в єпископських асамблеях, так само як і в богословських діалогах, багатосторонніх комісіях і всіх інших структурах, в яких головують або співголовувують представники Константинопольського патріархату.

Це не означає припинення євхаристійного спілкування, тобто віруючі обох патріархатів і раніше зможуть причащатися з однієї чаші.

Після рішення РПЦ Московський і Київський патріархати в Україні поміняються місцями, вважає ралігієзнавець Олександр Саган.

“Подібна ситуація була 1996 року, коли синод Вселенського патріархату заснував Естонську автономну православну церкву. Тодішній патріарх Алексій II перестав поминати ім’я Вселенського патріарха під час літургії. Руська православна церква залишилась в самоізоляції. Але тоді пішла на поступки і мусила визнати рішення Константинополя. Рішення про томос для УПЦ стало сильним ударом для московського патріарха. Там до останнього моменту вірили, що Константинополь передумає, як 2008 року. Кирило мусив якось реагувати. Та і цього разу все піде за сценарієм 1996 року. РПЦ піде на поступки і визнає Українську помісну церкву. Тоді в Україні залишається юристдикція Московської патріархії і Української помісної церкви. Бо маємо багато віруючих етнічних росіян. Більша частина з них не захочуть поміняти церкву. Якщо Москва на той час не відновить єднання, то церква від неї опиниться за межами світового православ’я і не буде визнана. Фактично МП і КП поміняються місцями, і церква Московського патріархату стане роскольною”, – сказав релігієзнавець Олександр Саган.




коментарів: 2
  1. Кацапський сектант Кирилл і його прихвостні ,показали ,що іхня віра -це гроші і поллітика .Фанатичним прибічникам цієі секти в Украіні , є можливість побачити іх нутро .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа