<

Московія і москвини: Рівненська облрада вимагає змінити назви «Росія» і «росіяни»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:41 | 22.12.2021 / Новини / , /
Перегляди
533
/ коментарів 9

Депутати Рівненської обласної ради звернулися до президента Володимира Зеленського та Верховної Ради з вимогою замість назви «Російська Федерація» чи «Росія» використовувати історичну назву – Московія, а громадян цієї держави називати москвинами.

Як інформує Україна молода, відповідне звернення депутати облради ухвалили минулої п’ятниці.

Звернення щодо офіційного перейменування сусідньої держави підготував голова облради Сергій Кондрачук, а його ініціативу підтримав 41 депутат. При цьому, 15 присутніх у залі обранців участі в голосуванні не брали.

«Переконані, відновлення історичної справедливості, повернення північному сусідові його справжньої назви матиме суттєвий вплив на суспільно-політичні процеси в Україні, на сам розвиток української держави», – йдеться у зверненні, яке оприлюднено на сайті Рівненської облради.

Ініціатор звернення Кондрачук зауважив, що деякі історики роком народження Московської держави вважають 1169-ий рік, і до культурного та політичного надбання Руси вона стосунку не має.

“Московія почала шахраювати політичним перейменуванням ще після Переяслава 1654-го року, а поширила його по нашій поразці під Полтавою 1709-го.

Тоді вона, незважаючи на жодні історичні факти, не переймаючись ніякими підставами, просто проголосила себе «Росією», отже, спадкоємницею всього культурного та політичного надбання Руси”, – повідомив голова облради.

За його словами, щоб наша нація краще зрозуміла, що саме така зміна означає політично: москвин назвав себе «великорусским», а українця «малорусским». І ця засада «велико-мало» стала змістом усіх московсько-українських стосунків відтоді й понині.

«Коли європейські уряди за старим звичаєм адресували листа до Московії, до московського уряду, то москвини повертали їх назад з приміткою, що такої «не существует», а є лише «Россия» і «российский», – наголошується у зверненні.

Відтак, депутати облради вважають, що «повернення північному сусіду його справжньої назви матиме суттєвий вплив на суспільно-політичні процеси в Україні, на сам розвиток Української держави».

Зазначимо, що юридичних наслідків подібні звернення не мають і їх отримувачі (президент і парламент) можуть проігнорувати. Водночас висловлювати позицію щодо подій у державі облраді не заборонено.

Нагадують, що раніше проєкт звернення до президента та Верховної Ради з приводу перейменування РФ на Московію розглядали депутати Львівської облради, проте для ухвалення відповідного рішення забракло голосів.




коментарів: 9
  1. Мудра пропозиція. А Путіну присвоїти офіційну назву “х…ло” і після цього всім складом Рівненської облради поїхати до Держдуми Росії на затвердження цього рішення.

        • не існує, і акупанта з аґрєссором нема, і Дамбас у складі Украіни, і Крим наш! І Януковіч – наш президент!

          • ну, хай приймуть постанову, шо все так і е ! ті лько шоб не забули про доляр по 8 ! а, де наша не пропадала ! хай доляр буде по 12 !

  2. може панам депутатам обл.ради варто нарешті зайнятися своєю безпосередньою роботою? цирк на дроті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа