<

Молодь двох країн прибирає у Польщі занедбані українські цвинтарі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:44 | 27.07.2016 / Новини / /
Перегляди
130
/ Коментарі відсутні

Народний депутат України Ігор Гузь здійснив робочу поїздку до Республіки Польща у рамках проекту «Пам’ять без кордонів!».

Він побував у гміні Мірче Грубешівського повіту, де на території сіл Верещин, Ласків, Модринь та Сагринь, українська і польська молодь прибирає занедбані цвинтарі наших співвітчизників. Кладовища знаходяться з обох боків Західного Бугу. Після примусового переселення українців із Холмщини у 1944-1947 роках чимало наших кладовищ залишили напризволяще.

Проект «Пам’ять без кордонів!» курує помічник нардепа Сергій Годлевський, голова громадської організації «Фундація незалежності». Упродовж двох тижнів планують впорядкувати 5 кладовищ на території гміни.

«Цвинтар села Верещин, відоме тим, що саме тут поляки розстріляли українське весілля, де загинуло 18 осіб, в тому числі і наречена. Наречений вижив отримавши кулю в легені, але в 1946 році також загинув у лавах УПА…Ось така “жива” історія польсько-українського протистояння, де далеко не ми були різунами і не ми були організаторами геноциду, – коментує Ігор Гузь. – Навели косметичний лад на кладовищі у селі Ласків та Модринь. Саме так має виглядати кожен цвинтар, де поховані українці…».

«Сагринь – напевно найстрашніша сторінка польсько-українського конфлікту. За одну ніч було вирізано 1300 українців, від малих дітей до старих і немічних. Скоро буде десять років, як на цьому кладовищі на відкриття чекає вже збудований меморіал пам’яті. На жаль Ющенко з Качинським не встигли відкрити, Янукович з Коморовським не захотіли, тепер виклик для Порошенка з Дудою», – зауважує Ігор Гузь.

Проект «Пам’ять без кордонів» започаткований ще у 2003 році. Команда народного депутата Ігоря Гузя, відновлюючи цей проект, працює, аби історична пам’ять була для усіх нас об’єднавчим чинником. «Я вважаю, що на таких прикладах шанобливого ставлення до історії можна збудувати конструктивні відносини, спільне бачення минулого і майбутнього», – наголошує Ігор Гузь.

K1600_1
K1600_2
K1600_9
K1600_15
K1600_16
K1600_17




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер