<

«Місія Ігоря Гузя: шахтарське питання»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:24 | 23.12.2015 / Новини / /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Народний депутат Ігор Гузь обраний по виборчому округу №19, у який входить шахтарське місто Нововолинськ. Здавна місто славилось гірничою справою. Сьогодні ж ситуація із вуглевидобувною галуззю має досить критичних характер.

Варто лише пригадати страйки шахтарів, заборгованість по зарплатах та невдоволення працівників. Натомість, Ігор Гузь свідомо обрав цей округ для участі у виборчих перегонах більше року тому. Він знав, що його основним завданням буде вирішення проблем гірників.

Народний депутат відстоює права шахтарів: брифінги, виступи, акції

Спільно із міським головою міста Нововолинська Віктором Сапожніковим та представниками профспілок шахтарів Ігор Гузь провів брифінг у Верховній Раді України. Основна тема: «Чи можливий шахтарський бунт?» Брифінг відбувався у підтримку гірників, які страйкували у рідному шахтарському місті. Натомість народний депутат, міський голова Нововолинська та представники трудових шахтарських колективів відстоювали права гірників у столиці України.

Ігор Гузь із шахтарями, які приїхали у Київ згодом 28 січня, допомагав відстоювати права гірників. Перше питання, яке підняв народний обранець – фінансування шахти №10 «Нововолинська» та неможливість закриття шахт №1 та №9. Народний депутат особисто був на акціях шахтарів, і підтримав їхні позиції.

Для того, аби процес зрушив із мертвої точки, народний депутат від Волині Ігор Гузь продовжив лобіювати інтереси гірників і на пленарних засіданнях Верховної Ради України.

Після київських акцій міністр вугільної промисловості та енергетики Володимир Демчишин приїхав на Волинь, аби на власні очі переконатися у проблемах вуглевидобувної галузі. Ігор Гузь на зустрічі із міністром, яка відбулась на початку лютого, зазначив, що закриття діючих шахт є неприпустимим. Також, необхідність добудови шахти №10 – завдання номер один у гірничому Нововолинську. Після робочої поїздки профільного міністра народному депутату вдалось переконати Володимира Демчишина у тому, що шахта №10 дійсно має перспективу. Народний депутат тоді зазначив, що лобіюватиме виділення 200 мільйонів грн у змінах до держбюджету на 2015 рік. Ігор Гузь зумів врегулювати це питання, і на десяту шахту було виділено зазначену кількість державного фінансування.

За 2015 рік державне підприємство “Передпускова дирекція шахти №10 “Нововолинська” не змогла втілити дані кошти у повному обсязі задля добудови шахти-довгобуда. Станом на грудень 2015 року використано близько половини зазначених надходжень із держбюджету. Натомість, народний депутат Ігор Гузь добився того, аби втілення коштів у добудову продовжилось до березня 2016 року, що дозволить використати надходження, які пролобіював парламентар для добудови шахти №10 у повному обсязі.

Окремі питання, які піднімав на брифінгах народний депутат: вимоги виплати заборгованості по зарплатах, звільнення профільного міністра вугільної промисловості та енергетики Володимира Демчишина, необхідність дофінансування єдиної української шахти, яка досі знаходиться на стадії будівничого процесу.

Законотворчість: гірнича справа

Наступний крок – ряд законопроектів, поданих народним депутатом, які стосуються вугільної галузі. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік” щодо державної підтримки вугільної галузі. Ігор Гузь спільно із десятьма народними депутатами 9 жовтня подали законодавчу ініціативу, головна ціль якої – забезпечення своєчасної та стовідсоткової виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств та забезпечення видобутку вугілля шляхом державної підтримки будівництва вугледобувних підприємств. На даний момент законопроект опрацьовується у Комітеті з питань бюджету України.

Згодом, 13 листопада народний депутат Ігор Гузь спільно із народним Михайлом Бондарем подали проект Закону “Про Державний бюджет України на 2015 рік” щодо погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних підприємств вугільної галузі.

У пояснювальній записці до вищезазначеного поекту Закону України вказано:

«Прийняття цього законопроекту не спричинить негативних соціально-економічних та інших наслідків, дозволить забезпечити своєчасно стовідсоткову виплату зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств на законодавчо-встановленому рівні, створити безпечні умови праці. Зазначені заходи дозволять покращити фінансово-економічний стан державних вугледобувних підприємств та забезпечити стабільне соціальне становище».

Шахта №10: прес-тур Ігоря Гузя

Прес-тур народного депутата Ігоря Гузя для представників волинських ЗМІ відбувся 19-го листопада у Нововолинську. Актуальні проблеми міста, які визначив народний депутат: закриття шахт у регіоні та недофінансування будівництва шахти №10 «Нововолинська».

Він глибоко переконаний, що необхідно добудувати єдину в Україні шахту, яка досі споруджується – шахту №10 «Нововолинська». Для цього необхідно близько 2,4 мільярди гривень. Половину цієї суми у наступному 2016 році дирекція шахти  може реалізувати. Також важливо, щоб у шахті діяло щонайменше дві лави, які будуть давати прибуток із початком своєї роботи. Головне, чого бажає представник парламенту – щоб міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин відреагував на проблему із вугільною промисловістю на Волині.

Добудована шахта №10 «Нововолинська», на переконання Ігоря Гузя, зможе забезпечити робочими місцями гірників. Прибуток від цієї вуглекопальні зможе наповнити бюджети Іваничівського району та міста Нововолинська. Народний депутат переконаний, що міністр енергетики та вугільної галузі України Володимир Демчишин відреагує на проблему гірничої сфери у Волинській області, а також на звернення Ігоря Гузя, і як наслідок, шахта №10 «Нововолинська» почне реально добудовуватися та функціонувати.

Волинський представник парламенту Ігор Гузь доступний для громадян. Акції протестів, перекриття доріг та пікетування – усе це способи шахтарів добитися справедливості, якої вони вимагають. Парламентар розуміє такі методи, і, як не дивно, підтримує. Народний депутат працює у гірничому напрямку протягом року: спільно із представниками шахтарських профспілок,  народними депутатами, міністрами фінансів та вугільної промисловості йому вдається лобіювати інтереси шахтарів Нововолинська.




один коментар
  1. Лобіює, підтримує, а факти кажуть, що шахт на Волинні не буде((тож лобіюй, підтримуй і бреши людям далі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер