<

Міфи і реалії володимир-волинського КТ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:20 | 29.12.2014 / Новини / , , /
Перегляди
94
/ Коментарі відсутні

Не встиг губернатор області Володимир Гунчик пафосно відкрити кабінет з апаратом КТ у Володимир-Волинському територіальному медичному об’єднанні, як навколо нього почали ширитися чутки.

Як розповів нам директор медичного центру “Здорова сім’я” Сергій Крижановський, КТ, яким обладнаний кабінет магнітно-резонансної терапії у Володимир-Волинському медичному тероб’єднанні, не так старе, як давнє. Кажуть, такі однозрізові апарати не випускають уже більше 10 років. Цей факт спростовує головний лікар ТМО Олександр Клачук. Він стверджує, що обладнання має паспорт та усі належні документи.

Для прикладу у Нововолинську апарат шестизрізовий, сучасний, не такий радіологічно шкідливий, як у сусідньому місті.

Окрім того, древнім Володимиром настирливо ходить інформація про те, що комп’ютерний томограф запрацював лише… наприкінці минулого тижня. Чому така перерва між пафосним відкриттям та реальним початком роботи, ми поцікавилися у двох осіб – завідувача рентгенологічним кабінетом Володимир-Волинського ТМО Володимира Качинського та у головного лікаря цього закладу Олександра Клачука. Версії виявилися різними: пан Володимир розповів, що справді, КТ не працював, причина – “злетіла” комп’ютерна програма із головного ПК, коли в електромережі сталися перепади світла. Потім довгий час не могли налаштувати програму. Пан Клачук, в свою чергу, на всі мої спроби дізнатися про режим роботи кабінету магнітно-резонансної терапії вперто стверджував “він працює”, від якого часу – керівник ТМО не знає, бо цим питанням не цікавився. “На даний момент апарат КТ у ТМО працює”, – остаточна відповідь Олександра Георгійовича.

Як зазначають лікарі, репутація інвестора також досить сумнівна. Ставити застаріле обладнання, подейкують у лікарських кулуарах, голову ТМО змусила конкуренція із Нововолинською центральною лікарнею. Особливо гостро це відчується при проведенні адмінреформи, де планується укрупнення районних медичних об’єднань. Не виключено, що злиття в одне ціле можуть пережити і два вищезгадані медичні заклади. Тому, аби мотивувати своє існування як окремої структури, обладнане не гірше за сусіднє, головний лікар центрального закладу Володимира Олександр Георгійович і погодився на встановлення хоч якогось томографа. Байдуже, що застарілого. Знову ж таки головний лікар не погоджується і з цим фактором. Він каже, що керувався виключно європейськими стандартами – одне КТ на 50 тисяч жителів. А про адмінреформу та укрупнення закладів нічого сказати не може, оскільки це питання не вважає своєю компетенцією. Пан Клачук за такими відомостями відправив нас в облздороввідділ.

Рентгенологи стверджують, що після обстеження на КТ такого рівня, люди “світяться як новорічні ялинки”. За статистикою, зі 100% звернень у  Нововолинську 60% – самозаписи! Просто є гроші – хочу на модному апараті перевіритися.

Не логічним є і підхід до запису на діагностику. Це можна зробити і без лікарського призначення. Стрельнуло тобі зранку в голові піти обстежитися – будь ласка. Аби гроші платив. Як і обіцяли обстеження починається із 350 грн., і пливуть собі вільно у верх. Чому лікарі не зупиняють необізнаних громадян, які без будь-яких потреб опромінюються на КТ – не зрозуміло. Видається, що позиція лікарів – побільше заробити, а не допомогти хворим.

Та й апарат не новий, а бувший у використанні. Пан Клачук каже, що управління медичного об’єднання цього і не приховує. Вартість апарату йому не відома, та й керівник ТМО нею не цікавився. Тхне незрозумілою схемою, із задіяними відомими постатями не тільки району, міста, а й області.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа