<

Мешканці п’яти районів на Волині потерпають від паводка: «вода стоїть у хатах»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:08 | 6.07.2020 / Новини / /
Перегляди
9
/ 1 коментар

Жителі Шацького, Старовижівського, Любешівського, Камінь-Каширського і Ратнівського районів потерпають від найбільшого за останнє десятиріччя літнього паводка.

В області, за словами заступника керівника Регіонального Офісу водних ресурсів Ростислава Кравчука, підтоплено 24 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь, частину житлових будинків і господарських споруд, – пише Суспільне Волині.

Знімальна група побувала у Ратнівському районі. У Заболотівській ОТГ підтоплено близько 70% присадибних ділянок. Дістатися інших районів через підтоплення журналістам не вдалося.

Голова Заболоттівської ОТГ Валерій Свіржевський каже: найбільше постраждали від літнього паводка жителі сіл Заболоття і Тур.

“Великі збитки для підсобних селянських і фермерських господарств, для наших кооперативів. На сьогодні майже 2,5 тисячі гектарів сіножаті, ріллі, зернових культур, картоплі підтоплено. Вода стоїть у хатах”, – розповідає голова громади.

“Що той дядько, як він має зібрати той урожай і як годувати сім’ю. Вода мінімум 35 сантиметрів. І так воно пішло по всій площі жителів Здомишельської сільради”, – каже фермер Віктор Баранчук.

Біди наробили аномальні дощі, – кажуть в районному управлінні водного господарства. За останню декаду червня випала подвійна місячна кількість опадів. Насосна станція та обвідні канали не осилюють таку кількість води.

Обласні чиновники називають ще одну причину паводку у північних районах.

“Меліоративна система, яка була побудована в 60-70-х роках дуже довго не чистилась”, – каже заступник начальника Регіонального Офісу водних ресурсів Ростислав Кравчук.

З 14 шлюзів, які є у районі, 7 потребують капітального ремонту, розповів заступник голови райдержадміністрації.

“Це в межах 500 тисяч тільки один шлюз. Потрібно ремонт електродвигунів. Кожен такий коштує 25 тисяч. Еквівалент нам треба близько 3 мільйонів гривень”, – розповідає Андрій Мельник.

До слова, 1-го липня начальник обласного управління ДСНС сказав, що ситуація, яка виникла на Волині у зв’язку з літнім паводком, не підпадає під статус надзвичайної. Загалом в області підтоплено та затоплено 13649 гектарів.

Наразі робоча група у районі оцінює масштаби літнього паводка і завдані збитки жителям. В органах місцевого самоврядування шукають гроші, щоб допомогти селянам.




один коментар
  1. “Меліоративна система, яка була побудована в 60-70-х роках дуже довго не чистилась” – кляті комуняки.. не могли самочистящуюся систему побудувати…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер